Siilin talvipesää rakentamassa

sp_siilinpesa2

Siilejä oli meidän pihallamme muutama vuosi sitten niin paljon, että ruokakupilla kävi taisto herkkupaloista. Nyt piikkipallot näyttävät vähentyneen. Mikähän on syynä katoon? Kissojen uskon jättävän siilit rauhaan, mutta supikoiria ja kettujakin tällä alueella on. Tai toivottavasti ovat vain muuttaneet jonnekin naapurustoon parempien herkkuje toivossa.

Siilit ovat supersympaattisia lyllertäjiä, ja syövät pihasta kotiloita ja muita tuholaisia. Siksikin niitä saisi olla puutarhassa paljon. Ne ovat yksineläjiä, ja sietävät lajikumppaneitaan aika huonosti. Samalla ruokakupilla käy aikamoinen tuuppiminen ja sihinä, kun kaksi piikikästä otusta taistelee reviiristä. Sukurakkaitakaan ne eivät ole, perheenjäsenet lähtevät aikaisin omille teilleen ja muuttavat muualle etsimään omaa pihaansa.

sp_siilinpesa1

Siili viettää siestaa nurmikolla, väsy yllätti pihapolulla. Nukkuva siili keskellä pihaa, kaikkien näkyvillä oli hauska näky. Ilmeisesti luottamus talon väkeen oli vankka.

Liian siistien pihojen takia siilien talvehtimispaikat ovat käyneet vähiin. Suojaisat risukot, talojen ja vajojen avoimet alustat ja lehtikasat ovat niiden horrostamispaikkoja. Meidän pihassamme noita kyllä riittää, täällä ei turha siisteysinto häiritse potentiaalisia talvipesäpaikkoja.

Jos on sattumoisin siistin puutarhurin vikaa, eikä luontaisia risukasoja puutarhasta löydy, voi houkutella lisää taapertajia pihaansa rakentamalla siilin talvipesän. Palstallani Pientalo ja piha-lehdessä julkaistiin meidän pihan siilinpesän teko-ohjeet – tosin ohjeet ovat käytettävissä olevan tilan takia varsin vapaamuotoiset. Mutta jääpähän tilaa säveltelylle ja persoonallisille ratkaisuille! 🙂 Ohjeita löytyy muualtakin netistäkin, mutta ilman niitäkin pesän pystyy rakentamaan.  Periaatteessa kyseessä on laudasta tai filmivanerista tehty pohjaton laatikko (tein meidän pesän filmivanerista). Tavallinen vaneri homehtuu herkästi, joten sitä ei voi käyttää. Seinät n. 45-50 cm pitkät, ja korkeutta n. 30 cm. Suuaukko, josta siili mahtuu sisään on n. 15 cm. Me ihmiset rakastamme uuden auton tuoksua, mutta ei siili. Koko pesä olisi hyvä sivellä multavellillä, jottei siili vierasta uudelta haisevia materiaaleja.

sp_siilinpesa4

Pesään täytyy tehdä tuuletusaukkoja, jotta ilma vaihtuu kunnolla. Hyvä olisi olla myös käytävä joko pesän ulko- tai sisäpuolella, se estää isompia eläimiä työntämästä kuonojaan tai tassujaan sisään. Meillä tehtiin kunnon tuulikaappi pesän ulkopuolelle, n. 35 cm pitkä ja 15 cm x 15 cm leveä/korkea. Pesä laitetaan rauhalliseen ja suojaisaan paikkaan, jossa vesi ei talvella seiso.

sp_siilinpesa5

Pesä täytetään kokonaan kuivilla lehdillä, siili siirtää itse liiat ulos. Se pitää erityisesti isoista vaahteranlehdistä. Pohjaa pesässä ei saa olla, sillä siili heräilee ja kuljeskelee pesässä, ja pissaileekin talven aikana. Maan pitää läpäistä nämä eritteet. Ruokaa pesään ei laiteta, mutta sen ulkopuolelle voi kyllä laittaa seisovan pöydän, silloin siili löytää pesän paremmin. Viimeistään nyt lokakuussa ainakin täällä Etelä-Suomessa siiloiset hakeutuvat pikkuhiljaa horrostamaan, joten aika on otollinen. Ei kun nikkaroimaan!

sp_siilinpesa3

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  Siilit ovat niiin suloisia. Meidänkin pihalla on ainakin yksi vieraillut tänä kesänä. Katselin tuota talvipesäohjettasi myös Pientalo ja piha -lehdestä, kiitokset siitä. Otan sen talteen, jospa saisin nikkaroitua ensi vuonna.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Voi, suloiset möngertävät siilit! Viime talvi on saattanut olla niillekin hankala, välillä leutoa ja välillä tulipalopakkasia. Oli kyllä koominen näky se keskellä pihapolkua uinuva siili – ja vielä hauskempaa se, että me kuiskailimme ja kuljimme sen ympäriltä kuin olisi ollut vauva nukkumassa! Toivottavasti meidän siilinpesään eksyisi joku asukas, vaikka meillä kyllä noita vajanalusiakin piisaa. Mutta olisi kiva nähdä jonkun taapertavan sieltä keväällä pihalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *