Seitsemän yrttiä ja muita taikoja

SP_Mäkimeirami kukassa

Se on sitten keskikesän juhla! Juhannus on käsillä, ja se on oivallinen syy muistella juhannustaikoja ja muita kasveihin liittyviä uskomuksia.

Yrtti-iiso

Yrtti-iiso

Kaikista kasvikunnan edustajista yrtit ovat eniten kiihottaneet ihmisten mielikuvitusta. Esimerkiksi basilikan on joskus epäilty olevan liitossa paholaisen kanssa, ja joskus taas uskottu sen olevan pyhä yrtti, joka johdattaa vainajan turvallisesti tuonpuoleiseen. Kreikassa basilikan siemenille pitää kylvettäessä kiroilla, jotta basilika kasvaisi ja kukoistaisi.

SP_Thaibasilika

Kreikassa basilikan siemenille pitää kylvettäessä kiroilla

Persiljan täytyy kuulemma käydä yhdeksän kertaa paholaisen luona pyytämässä lupaa itämiseen, siksi se kestää niin kauan. Persiljan tainta ei saa antaa lahjaksi, se tietää huonoa onnea, mutta sen saa kyllä varastaa. Jossain päin maailmaa persiljan siemenet täytyy puhaltaa kasvimaalle raamatun päältä, jossain taas sirotella lattialle ja lakaista yhdessä roskien mukana kylvettäviksi.

SP_Persilja

Rohtomandrake eli alruuna on voimallinen yrtti, sen tietävät kaikki Harry Potterin ystävät. Sen uskottiin kasvavan hirttopaikoilla ja saavan voimansa teloitettujen verestä. Hui sentään! Ihmisruumista muistuttava juuri huutaa kuulemma hyytävästi maasta revittäessä.

Rosmariini on ikuisuuden ja mielenrauhan yrtti.

Rosmariini on ikuisuuden ja mielenrauhan yrtti.

Paitsi että jokaiseen taikaan ja vaivaan on omat yrttinsä, myös niiden keruuseen ja kasvupaikkaan liittyy uskomuksia. Siitä on hyvä esimerkki vanha juhannustaikamme, jossa seitsemän kukkaa (tai yrttiä) tyynyn alla juhannusyönä takaa, että näkee unen tulevasta sulhosta. Mutta näitäkään yrttejä ei voi poimia mistä ja milloin vain, vaan ne on kerättävä niityltä juhannusyönä.

Voi kun näkisi unta prinssistä eikä sammakosta!

Voi kun näkisi unta prinssistä eikä sammakosta!

Valoisassa kesäyössä tuo ei ole temppu eikä mikään, mutta vaikeusastetta lisää vielä se, että yrtit tulee poimia seitsemältä eri niityltä ja ylittää seitsemän eri aitaa, ennen kuin käy yrtteinensä nukkumaan. Yhden yrtin pitää olla saniainen, sillä tarun mukaan saniainen kukkii vain juhannusyönä. Tosiasiassa kukaan ei ole nähnyt saniaisen kukkivan, ja siihen on hyvä syykin – saniainen ei kuki lainkaan. Mutta sehän vain innostaa keksimään tarinoita salaperäisestä yhden yön kukasta. Saniaisella on muitakin voimia, toisen uskomuksen mukaan sen siemenet tekevät näkymättömäksi, joten kannattaa varoa kulkiessaan saniaismetsässä.

SP_Saniainen

Nyt siis yrttejä keräämään, ja oikein ihanaa yötöntä yötä ja keskikesän juhlaa teille kaikille! Hyvää Juhannusta!

Hyvää juhannusta!

Hyvää mittumaaria!

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *