Puutarhan puolustaja

SP_Kasvihuoneen tuholaiset_samettikukka copy

Kohta on tullut aika kaivaa siemenet esille ja kylvää ne kesäkukat, joita ilman en voi olla: samettikukat.  Kyllä, juuri ne vaatimattomat, vähän liiankin tavalliset keltaiset, oranssit ja punaiset sammarit, joita fiinimmät puutarhaharrastajat kaihtavat. Ne eivät ole kukista kaikkein hienostuneimpia, mutta niiden muut ominaisuudet korvaavat sen moninkertaisesti.

Listataanpa niitä samettikukkien hyviä puolia. Niissä on voimakas tuoksu, joka hämää kaiken maailman öttiäisiä, jotka muuten kävisivät hyötykasvien kimppuun. Siksi samettikukkia kannattaa aina kasvattaa kasvimaalla ja kasvihuoneessa.

SP_tagetes kasvimaa

Samettikukkien juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka on myrkyllistä monille mullassa viihtyville ja kasvitauteja aiheuttaville mikro-organismeille ja nematodeille eli sukkulamadoille. Samettikukka on siis todellinen kasvien suojelija.

Kuten sanottu, kaikki eivät samettikukista pidä. Tunnustettakoon, etten ole itsekään järin innostunut niistä vähän jäykän oloisina tönöttävistä ryhmäsamettikukista. Mutta sammareita on niin paljon erilaisia, että valinnanvaraa riittää ronkelimmallekin.

SP_chili_maissi kori

Kääpiösamettikukka, keltainen, oranssi tai tulenpunainen, on minun suosikkini. Pensastava kasvutapa ja pienet suloiset kukat tekevät siitä monikäyttöisen, ja se kukkii innolla koko kesän. Eikä kuihtuneita kukkia tarvitse poistaa niin kuin isommista lajikkeista.Kääpiösamettikukka kelpaa myös salaatteihin, syötäväksi tai koristeeksi.

Vastavärien voimaa

Vastavärien voimaa

Kääpiösamettikukkaa en ole juurikaan nähnyt myynnissä taimina, en tiedä miksi. Sitä kasvattaneena voisin kuvitella, että syynä ovat aika herkästi katkeilevat versot, joten kasvia täytyy käsitellä varoen. Taimikasvatuksessa olen huomannut sen versojen myös juurtuvan herkästi naapuriruukun pintamultaan, sekin saattaa olla syynä vähäiseen kaupalliseen kasvatukseen. Mutta onneksi höyhenenkeveitä siemeniä on hyvin saatavilla.

Samettirakuuna eli rohtosamettikukka on meksikolaisten ruokien yrtti ja ranskalaisen rakuunan hyvä korvike

Samettirakuuna eli rohtosamettikukka on meksikolaisten ruokien yrtti ja ranskalaisen rakuunan hyvä korvike

Yhtä samettikukan lajiketta käytetään ranskalaisen rakuunankin korvikkeena. Rohtosamettikukka (tai samettirakuuna tai meksikon rakuuna) on meksikolaisten ruokien mauste, mutta kivan näköinen myös ihan koristekasvina. Sillä on pienehköt, keltaiset kukat ja se korkeampi kuin kääpiösamettikukka. Kokeilemisen arvoinen yrtti!

SP_Tomaatti_tomaatti_basilika_tagetes_web copy

Sitten ovat tietysti isosamettikukat, joista saa näyttäviä istutuksia, ja värivalikoimaakin on vähän enemmän, mm. kermanvalkoinen. Ja on niitä samettikukkia paljon muitakin, eri korkuisia ja vähän eri näköisiä lajikkeita, mutta näköön ja kokoon katsomatta kaikki tagetekset puolustavat urheasti puutarhaamme!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä samettikukista ja vallankin noista kääpiösamettikukista. Niitä ilman ei kesää tulee ja ne ovat mitä parhaimpia öttiäiskarkotteita. Ihana sitruunan tuoksu levittyy, kun niitä koskettelee. ’Red Gem’ on ehdoton suosikkini. Viime kesänä se kylväytyi omatoimisesti talven alla säilyneissä siemenissä ja muodosti tummankirjavan salaatin kanssa mitä herkullisimman värimaailman!

  Samettikukkaa ja varsinkin kääpiösamettikukkaa pitäisi monipuolisuutensa ja helppoutensa vuoksi tuoda paremmin esille! Jos nyt en ihan satuja muistele, niin kääpiösamettikukkaa on täällä Tampereen seudulla kylvetty suoraan avomaallekin torjumaan seppäkuoriaista (Kaisu Avotie Sahalahden puutarhassa??!!).

  • 1.1

   sonja sanoo

   Hei Saila! Viestisi oli päässyt jotenkin livahtamaan silmieni ohi, anteeksi, että vastaus viipyi. Olen ihan samaa mieltä, kääpiösamettikukka tunnetaan liian huonosti. Olisikohan syy juuri siinä, että taimia on aika huonosti saatavilla? Hyvä, että meitä kääpiösammareiden kannattajia on kuitenkin kiitettävästi! 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *