Pudokkaista mehevä omenapiirakka

SP_Pudokkaat_omenat1

Kun elämä tarjoilee sitruunoita, tehdään sitruunamehua. Ja kun se tarjoilee omenoita, tehdään piirakkaa. Viime viikon kovat tuulet pudottelivat omenoita puista enemmänkin, mutta sitä ei kannata murehtia, vaan kääntää tilanne edukseen. Ei muuta kuin omenapiirakan tekoon! Syysomenat ovat vielä tässä vaiheessa sopivasti hapahkoja siihen tarkoitukseen.

SP_Pudokkaat

Erilaisia omenapiirakan ohjeita on kertynyt reseptikirjaan kymmeniä, mutta nyt teki mieli omenapiirakkaa Amerikan malliin. Sellaista paksumpaa, jossa on pohja ja kansi, ja välissä mehevää täytettä. Sitä semmoista, jota Mummo Ankka jäähdyttelee ikkunanlaudallaan – ja jonka Aku Ankka tai veljenpojat nyysivät, kun mummon silmä välttää. Muistan vieläkin lapsuudesta sen piirretyn pätkän, jossa Aku ikään kuin leijuu piirakan ihanan tuoksun päällä suoraan mummon ikkunalle. Se nauratti silloin kovasti. Piirakka myös näytti kansineen hyvin erilaiselta kuin meidän perinteiset kotoisat mallimme, ja tuumasin, että se on varmasti erityisen hyvä.

SP_pudokkaat_omenat2

Tässä siis meidän tämän vuoden ensimmäinen omien omenoiden omppupiirakka. Resepti on jälleen tuunailtu usean eri ohjeen pohjalta, mutta ah, niin herkullinen.

SP_pudokkaat_omenapiirakka

Omenapiirakka Amerikan malliin

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ tl suolaa
170 g voita tai margariinia (jääkaappikylmänä)
1/2 – 1 dl kylmää vettä

Täyte:
1 kg hapokkaita omenoita (pudokkaita/syysomenoita, Granny Smith on hyvä lajike, jos hankit omput kaupasta)
2 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja

Voitelu:
kuohukermaa
sokeria

SP_Pudokkaat_piirakkapala

1. Leikkaa kylmä rasva pieniksi kuutioiksi. Nypi taikinan ainekset tai pyöräytä ne yleiskoneessa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä vähitellen sen verran, että saat muodostetuksi taikinapallon. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

2. Kuori omenat ja poista siemenkota. Viipaloi omenat ja sekoita viipaleet kulhossa sokerin, suolan, jauhojen ja kanelin kanssa.

3. Jaa taikina kahteen osaan, pyöräytä palloiksi ja ripottele pintaan vehnäjauhoja. Kauli toinen pallo leivinpaperien välissä niin isoksi levyksi, että se riittää vuoan pohjalle, reunoille ja vähän ylikin (vuoan halkaisija noin 24cm). Nosta taikina vuokaan. Kauli toinen puoli taikinasta kanneksi.

4. Kaada omenalohkot pohjataikinan päälle ja paloittele pinnalle kylmä voi. Nosta kansitaikina täytteen päälle, käännä reunat pohjataikinan alle ja nipistele reunat kiinni.

5. Pistele taikinakanteen veitsellä muutama reikä, että höyry pääsee pois. Voitele pinta kuohukermalla ja sirottele päälle noin ruokalusikallinen hienoa sokeria, kannesta tulee näin herkullisen rapsakka.

Paista uunin alaritilällä, ensin 15 minuuttia 200 astetta, sitten 45 minuuttia 175 astetta. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoa vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *