Pinkki kaunotar

SP_ idänmiekkalilja4

Tämä hehkuvan pinkki kaunotar puhkesi kukkaan koristamaan keskikesää. Monivuotinen idänmiekkalilja (Gladiolus imbricatus) on meillä Suomessa kukkapenkeissä jostain syystä harvinainen, vaikka se on helppohoitoinen, varsin näyttävä ja viehko kuin mikä. Syynä taitaa olla se, että sitä on vaikea löytää taimistoista ja myymälöistä.

SP_ idänmiekkalilja1

Idänmiekkalilja on ihan oikea miekkalilja, vaikka onkin pienikokoisempi kuin ne isokukkaiset ja rotevat serkkunsa. Se on ainoa gladiolus, joka kestää meidän talvemme aina vyöhykkeille IV-V saakka, joten siksikin kasvia kannattaa metsästää ja kasvattaa.

Idänmiekkalilja on mukulakasvi ja kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Itä-Euroopassa, esim. Baltian maissa.

Minun idänmiekkaliljani ovat peräisin Vakka-Taimesta. Jos tämä taimisto ei ole tuttu, tutustukaa ihmeessä! Se on varsinainen aarreaitta kasviharrastajille, valikoimissa on runsaasti harvinaisuuksia, perennoja, köynnöskasveja, puita ja pensaita. Taimitarhan ja taimimyymälän yhteydessä sijaitsevat myös esittely- ja koepuutarhat, jossa kokeillaan uusia kasvilajeja.

SP_ idänmiekkalilja3

Kaikki sai alkunsa omistaja Vesa Muurisen kasviharrastuksesta, ja hän todella rakastaa kasvejaan. Valikoimissa on valtavasti itse lisättyja, kestäviä ja Suomen oloissa menestyviä erikoisuuksia, ja pitkää listaa selatessa menee pää pyörälle, kun haluaisi ne kaikki! Meillä on puutarhassa Vakka-Taimelta idänmiekkaliljan lisäksi mm. harvinaisempia vuokkoja, köynnöstävä ukonhattu ja vaalenpunaisia kieloja.

SP_ idänmiekkalilja2

Idänmiekkalilja on muuten ruotsinkieliseltä nimeltään rysk sabellilja, venäläinen miekkalilja. Sopii hyvin kukkimaan juuri nyt, kun ensi viikolla odottaa keikkamatka sille suunnalle, viikon risteily Moskovasta Pietariin.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *