Persikkasalvian tuoksua

SP_hedelmäsalvia5

Hankin keväällä Viron puutarhakauppakierroksella erikoisempia yrtintaimia. Mukaan osui myös isolehtinen, ihanan tuoksuinen Salvia dorisiana. Salviahan se tietenkin on, mutta minulle ihan uusi tuttavuus.

Lehdet tuoksuvat voimakkaasti hedelmäiseltä, ja kasvia kutsutaankin nimellä persikkasalvia, hedelmäsalvia, greippisalvia tai hedelmäcocktail-salvia. Muistuttaa tuoksultaan hieman ananassalviaa, mutta on paljon voimakkaampi ja hedelmäisempi. Lehdet ovat kookkaat, limenvihreät ja karvaiset, ja kasvuvauhtia riittää. Kevään yrttiluennoilla jakelin pyytäjille pistokkaita niin avokätisesti, että pelkäsin jo jossain vaiheessa kasvin uupuvan jatkuvaan trimmaamiseen, mutta se on vain tuuhistunut ja innostunut haaromaan. Omakin pistokkaani on lähtenyt hyvään kasvuun vain multaan tökkäämällä.

SP_hedelmäsalvia

Hain netistä kasvista tietoa, ja selvisi, että se on perenna ja kotoisin Hondurasista. Aika lämpimästä siis, joten meillä sen on turha odottaa talvehtivan puutarhassa. Mutta hedelmäsalviaa kasvatetaan myös viherkasvina ikkunanlaudalla, ja silloin se kukkii kevättalvella upeasti jopa viisisenttisin, voimakkaan pinkin värisin kukin. Pensas kasvaa tietojen mukaan 1-1,3 m korkeaksi, ja sen voi hyvin uskoa. Pienessäkin ruukussa se on jo 60 cm:n hujoppi.

SP_hedelmäsalvia4

Vahvasti ja miellyttävästi hedelmältä tuoksuvia lehtiä käytetään myös salaattien ja teen maustamiseen. Aromi piilee koko kasvia peittävissä pehmeissä karvoissa, ja ne houkuttavatkin hipelöimään lehtiä ohi kulkiessa. Silloin huoneeseen leviää raikkaan makea, hedelmäinen tuoksu.

SP_hedelmäsalvia2

Salvioiden suku on laaja, ja persikkasalvian ja ananassalvian lisäksi hedelmäisiä aromeja on ainakin hunajamelonisalviassa, mutta Salvia dorisiana on tuoksultaan voimakkain. Sitten on olemassa vielä Salvia greggii, jota sitäkin kutsutaan joskus persikkasalviaksi, mutta ehkä useammin syksysalviaksi (nämä suomenkieliset nimet eivät sitten ole millään muotoa virallisia, sillä ne ovat vain omia käännöksia englannista – suomenkielisiä kun ei ole löytynyt). Sekin kukkii kauniisti, mutta kukat ovat vaatimattomammat kuin Salvia dorisianassa.

Salvia dorisiana (10195176586)

Kuva: Dick Culbert, Gibsons, B.C., Canada (Salvia dorisiana) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

 Nyt dorisianani ovat ulkona puutarhassa, mutta syksyn tullen siirrän ne ikkunanlaudalle sulostuttamaan tuoksullaan sisätiloja ja jään toiveikkaana odottamaan kaunista kukintaa keväällä.

SP_Salvia dorisiana

Kommentit
  • 1.1

   sonja sanoo

   No sanopa muuta! Ja jostain syystä ne vähän erikoisemmat sortit aina rupeavat kummasti kutkuttamaan ainakin tämän puutarhurin mieltä. 😀

 1. 2

  voikukka sanoo

  Ihanan hedelmäiseltä kuulostaa. Ja kukat näyttävät kauniilta, toivottavasti pääset niistä keväällä nauttimaan. Taas tuli opittua uutta. Pitäisi kirjoittaa ylös näitä mielenkiintoisisa tuttavuuksia…

  • 2.1

   sonja sanoo

   Persikkasalvien tuoksu on kyllä ihana, ja pehmoiset lehdet houkuttelevat hipelöimään! Tätä eivät tunnu öttiäisetkään pahemmin vaivaavan, joten uskoisin sen menestyvät hyvin myös ikkunanlaudalla. Eikä se pahemmin murjottanut kevättalvella valon vähyydestäkään, joten vaikuttaisi hyvältä viherkasvilta meidän olosuhteisiimme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *