Omasta puutarhasta juhlapöytään

Marinoidut kantarellit ovat Pehtoorin suurta herkkua.

Joulun valmisteluissa on kädet täynnä työtä, vaikka sitä vain kahdelle tekee. Minun kotonani joulua vietettiin isosti, kun oli iso perhekin, ja se on jäänyt päälle.

Itse tehtyjä herkkuja ja oman puutarhan antimia on mukava nostaa jouluna pöytään. Marinoituja pikku kantarelleja (joiden ohje löytyy täältä), marja-aroniahyytelöä, yrttilevitettä, marinoituja sipuleita ja kirsikkatomaatteja, mustikkatorttua ja chilihilloa. Sinappi täytyy tehdä itse, niin äitikin aina teki. Imelletty pottulaatikko ei kuulunut meidän joulupöytäämme Pohjanmaalla, mutta sittemmin olen ihastunut siihen. Perunalaatikko syntyy kyllä ihan kaupan perunoista, meillä kun ei tomaattien takia kasvateta pottua ja oteta perunaruton riskiä. Mutta on se hyvää, ihan perinteisellä hämäläisellä reseptillä, pelkillä jauhoilla imelletty.

sp_puutarhasta-joulupoytaan1

Hulluahan se on, mutta muistan, miten heinäkuussa pikku kantarellivauvoja puhdistaessani jo ajattelin, kuinka hienoa ne on tuoda sitten jouluna pöytään. Ja kyllähän se niin, että kaikkia oman puutarhan antimia saa kyllä kaupastakin, ja ehkä jopa paremmin valmistettuina. Mutta ei sille voi mitään, että itse kasvatettu tuntuu komealta.

Joskus olen joulupöytään hakenut puutarhasta talvea uhmannutta lehtikaalia.

Joskus olen joulupöytään hakenut puutarhasta talvea uhmannutta lehtikaalta.

Taitaa itsessänikin olla vähän Veikko Huovisen Hamsterin vikaa, sen verran tyydytystä antavat säilötyt vihannekset ja kuivatut sienet. Mokomat. Mutta jokainen tehköön tavallaan: ihan yhtä lailla se joulu tulee, vaikka hankkisi joka murenan valmiina kaupasta. Pääasia, että tekee joulustaan itsensä näköisen ja nauttii.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ajatella, että vasta just oli se aika, kun sitä sun tätä säilöttiin miettien, että jouluna sitten… Ja nyt se aika on jo käsillä…
  Hyvää, ja herkullista joulunaikaa 🙂

  • 1.1

   sonja sanoo

   No sano muuta! Aika rientää… Olisikin kiva kuulla, mitä omia ihania väkerryksiä itse kukin nostaa joulupöytään. :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *