Neljän metrin pinaatti

KöynnöspinaattiKevään ensimmäisiä tulokkaita kasvimaalla ovat köynnöspinaatin (Hablitzia tamnoides) mullasta punaisina  pilkistävät versonnuput. Kaukasukselta kotoisin oleva monivuotinen hyötykasvi ei kyllä oikeasti ole pinaatti, vaan kuuluu revonhäntiin. Nimensä se on saanut kaiketi siitä, että kasvin lehtiä käytetään ruoanlaittoon pinaatin tavoin. Nuoria, rapsakoita versoja voi korjata käytettäväksi parsankin tavoin ennen kuin lehdet ovat täysin puhjenneet. Ovatkin muuten herkullisia höyrytettyinä ja voisulan kera tarjottuina! Vokkiruokiinkin niitä voi käyttää, ja ihan nuoret lehdet maistuvat tuoreeltaan salaateissa.

Köynnöspinaatti 2

Kun kasvimaalla mennään yleensä aika maanmyötäisesti, on taivasta kohti kurkottava syötävä köynnös hieno elementti.

Köynnöspinaatti ilahduttaa minua joka vuosi kasvimaalla myös komealla ulkonäöllään. Kasvi tekee runsaasti versoja, joista jokainen kiipeilee 3-4 metrin korkeuteen. Tuen täytyy olla tanakka, sillä köynnöspinaatista tulee tuuhea ja lehtevä köynnös. Erinomainen ihan koristekasvinakin säleikköön, kaariporttiin, obeliskiin tai seinustalle siis. Kun kasvimaalla mennään yleensä aika maanmyötäisesti, on taivasta kohti kurkottava syötävä köynnös hieno elementti.

Köynnöspinaatti 3

Köynnöspinaatti on pysynyt aika harvinaisena meidän puutarhoissamme, sillä sen lisääminen on haasteellista. Kasvia ei saa missään nimessä jakaa, silloin se kuolee. Moni on kokeillut, ja huonosti on käynyt, Joissain tapauksissa jakopala on jäänyt eloon, mutta emo on kuollut. Kasvilla on pitkä paalujuuri, jota on vaikea saada katkomatta ylös, joten ainakin ison yksilön siirtäminenkin on hankalaa. Siemenestä kylväessä siemen pitäisi saada syksyllä maahan, jotta se saa luontaisen kylmäkäsittelyn. Kannattaa kylvää runsaasti siemeniä, sillä itävyys on aina yllätys.

Meidän kasvimaallamme kasvaa kaksi köynnöspinaattia, jotka ovat ilmeisesti hieman eri kantaa. Kaiketi siksi ne ovat lähekkäin kasvaessaan tehneet keskenään hyvin itävää siementä, ja koko joukon jälkeläisiä ihan itsestään. Kerään syksyllä köynnöspinaattieni siemenet, ja toimitan ne niitä halajavalle siemenkaupalle. Mitäpä niitä itsekään pitämään, kun en enää lisää köynnöspinaatteja tarvitse. Yksi riittää hyvin isommallekin perheelle, saatikka sitten kaksi!

Tältä köynnöspinaatti näyttää kasvimaalla juuri tänään 4.5.2015

Tältä köynnöspinaatti näyttää kasvimaalla juuri tänään 4.5.2015

Köynnöspinaatin taimet ovat muuten talvehtineet meidän takapihallamme ruukuissa suojaamatta. Tämä antaisi olettaa, että kasvi talvehtisi hyvin myös parvekkeella. Ja siellähän se toimisi loistavasti näkösuojana! Tällainen monivuotinen rehevä köynnös, jonka maanpäälliset osat lakastuvat kokonaan talveksi, on varsinainen taivaanlahja. Eikä köynnöspinaatti edes ole kranttu kasvupaikastaan, vaan tuntuu viihtyvän yhtä hyvin puolivarjossa kuin auringossa. Kasvualustaksikin kelpaa melkein maa kuin maa. Kertakaikkiaan ihastuttavan monipuolinen suikertaja kasvimaalle tai koristekasviksi!

Hesarin toimittajakin sai puutarhajuttua tehdessämme lahjaksi yhden köynnöspinaateistani, kuten sunnuntain lehti tiesi kertoa.

Ai niin, kirja-arvontaan ehtii vielä osallistua jättämällä viestin 20.4. postaukseen, laittakaahan arvat vetämään!

Kommentit
  • 1.1

   Sonja sanoo

   Kiitos kohteliaisuudesta, mutta totuuden nimessä täytyy kyllä myöntää, että köynnöspinaatin kasvattaminen on ollut tavattoman helppoa. Isoäidin kasvit-verkkokaupasta saa sitten taas syksyllä minun pinaattieni siemeniä, jos innostut kokeilemaan. 😉

 1. 2

  Soili sanoo

  Aioin juuri kysyä, mistä pinaatin siemeniäsi saa, joten kiitos paljon vinkistä! Merkkaan sen kalenteriini syksylle, etten vain unohda. Onko oikea ajankohta elo-syyskuu vai myöhemmin?

  • 2.1

   Sonja sanoo

   Hei Soili! Siemenet tuleentuvat juuri elo- syyskuun maissa, ja silloin varmaan se otollisin hetki kylvöllekin olisi. En ole omalla kasvimaalla huomannut mitään itämistä vielä syksyllä, mutta kevään tullen pakkaskäsittely on yleensä tehnyt tehtävänsä. Tällä hetkellä Isoäidin kasveilla http://www.isoaidinkasvit.fi ei näytä olevan varastossa siementä, se on aika kysyttyä tavaraa. Mutta syyskesällä olen luvannut taas toimittaa uutta satoa. Muualta heille ei niitä kuulema tulekaan.

 2. 3

  Värttinä sanoo

  Hyvä tietää! Haluaisin kovasti köynnöspinaatin, mutta ilmeisesti sitä saa haluta rauhassa, vaan eipä taida mistään oikein saada! Samoin merikaali näyttää olevan vaikeammin hankittavissa, siemeniä en itämään ole saanut…

  • 3.1

   Sonja sanoo

   Hei Värttinä! Aika harvinaista herkkua ovat nuo köynnöspinaatin taimet minunkin kokemukseni mukaan. Kun kasvia ei voi jakaa ja siemenkasvatus on vähän herrassaan, on taimia näkynyt lähinnä harrastajilla satunnaisesti. Merikaalia olen nähnyt saaristossa villinä, mm. Bengtskärin majakkasaarella. En ole itse kasvattanut, maistanut kyllä. Sisareni mies sanoo lapsuudessaan saaneensa merikaalista tarpeekseen. 😉 Missä päin Suomea vaikutat? Kenties voisin olla köynnöspinaatin suhteen avuksi… Voit viestitellä vaikka Ota yhteyttä-sivun kautta, jos haluat vastata privaatisti.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *