Minikiivi – satoisa ja kaunis

SP_minikiivi_lehdet ja kukkia1

Kesässä yksi hienoimpia juttuja on se, että makuuhuoneen ikkunan voi pitää yöllä auki. Karaistuneet nukkuvat ikkuna auki talvellakin, tiedän, mutta minä olen toivoton vilukissa. Sitä paitsi vanhassa talossa on ainoastaan täysikokoisia ikkunoita, ei tuuletusikkunoita, joten viileätä ulkoilmaa virtaa sisään reilummin.

Mustarastaan lauluun ja pienempien lintujen sirkutukseen on mukava nukahtaa. Ikkunan alla eteläseinustalla kasvaa myös minikiivi, joka kukkiessaan levittää ihanaa kielontuoksua. Minikiivi on kiinanlaikkuköynnöksen (Actinidia kolomikta) hedelmää tuottava versio. Tähän aikaan vuodesta versot kurkottelevat jo yläkerran makuuhuoneen ikkunasta sisään, joten korkeutta sillä on hyvinkin 4-5 metriä.

Minikiivin kukat tuoksuvat kielolta.

Minikiivin kukat tuoksuvat kielolta.

Olen kirjoittanut minikiivistäni aikaisemminkin, mutta se on niin ilahduttava kasvi, että ansaitsee toisenkin postauksen. Minun kiivini on yli 15 vuotta vanha, ja on osoittautunut tavattoman kestäväksi. Kerran koko raskas köynnös putosi seinältä syysmyrskyssä, ja olin varma, että se on menetetty tapaus. Mitä vielä, takaisin säleikköön nostettuna köynnös jatkui kasvuaan entistä tuuheampana. Versot kiertyvät innoissaan kaiken mahdollisen ympärille, joten minikiivi ei tarvitse erillistä kiinnitystä, jämäkän tuen kylläkin.

SP_minikiivi_lehdet ja kukkia2

Valkoiset, tuoksuvat kukat ilmaantuvat touko-kesäkuussa. Sen jälkeen muodostuvat vaalenvihreät,  karviaisen kokoiset ja kiivin makuiset hedelmät. Ja niitä on paljon! Hedelmät (vai marjojako ne ovat?) kypsyvät elokuussa, ja ne pitää poimia kypsinä. Kypsän hedelmän tunnistaa siitä, että se on pehmeä. Ne varisevat kypsyttyään herkästi, joten joku puhdas pressu tai vastaava köynnöksen alla sadonkorjuun aikaan on hyvä. Hedelmät ovat hyvänmakuisia ja sisältävät C-vitamiinia, minä olen käyttänyt niitä lähinnä hilloon ja marmeladiin.

SP_minikiivi_hedelmiä

Hedelmien kypsymisen oppii tunnistamaan, raa´at ovat kovia ja hieman kitkeriä, kypsät pehmeitä ja makeita.

Minikiivi on varsin koristeellinen, auringossa lehtiin tulee valkoisia ja punaisia laikkuja. Näyttää siltä, kuin joku olisi dipannut lehdet puoliksi maalipurkkiin. Jostain luin, että naaraspuolisiin kasveihin ei tulisi laikkuja, mutta ei pidä kyllä paikkaansa ainakaan minun köynnökseni kanssa. Se tekee sekä kauniin kirjavia lehtiä että hedelmiä.

SP_minikiivi_tulevia hedelmiä

Lajikkeesta ei ole tietoa, mutta tämä tekee hedelmiä ilman puolisoa, ihan omine avuineen. Se viittaisi Venäjältä tuotuun ’Annikkiin’, mutta varmaksi en voi sanoa. Taimi on hankittu aikoinaan Bilnäsin taimistolta.

SP_minikiivi_taivuksalisäys_taivukas

Taivukas upotetaan keväällä maahan, ja loppukesästä siinä on jo juuria. Tämä taivukas on tosin saanut viettää emon kanssa koko vuoden.

SP_minikiivi_taivukaslisäys_taivukkaan irrottaminen emokasvista

Uusi taimi irrotetaan emokasvista.

SP_minikiivi_taivukaslisäys_ruukkuun

Ruukussa taimi saa juurtua, jos lopullista kasvupaikkaa ei ole vielä tiedossa. Tämä taitaa lähteä hyvän ystävän puutarhaan.

Minikiivi ei tee kovin herkästi juurivesoja, mutta muutama niitä on vuosien mittaan tullut. Sitä voi lisätä pistokkaasta, ja taivukkaat juurtuvat kesän aikana hyvin. Taivukkaita olenkin tehnyt ja lahjoittanut omaa minikiiviä halajaville. Pakkasta se kestää mainiosti, kuulemma jopa -40 astetta. Koskaan en ole sitä millään lailla suojannut, ja hyvin on kasvanut. Lannoitusta olen antanut hyvin niukasti eli kourallisen orgaanista yleislannosta, kun olen sattunut muistamaan.

P.S. Kun luette tätä, olen keikkamatkalla risteilemässä Moskovasta Pietariin. Koska Volgan mutkan nettiyhteyksistä ei ole varmuutta, saattaa olla, että vastaan kommentteihin vähän viipeellä. Kaikki kommentit ovat kuitenkin erittäin tervetulleita, ja vastaukset niihin tulevat ensi tilassa kunhan yhteydet pelaavat! 😉

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kävin bloggaritapaamisessa Vakka-Taimessa ja sieltä piti ostaa tuo samainen laikkuköynnös, joko Kiinan tai Japanin, Vesa Muurinen pyysi kuitenkin vielä vuoden odottamaan, jotta saisin yksikotisia ja siis ilman pölyttäjää hedelmää tuottavaa tainta. Lupasin, eli ensi kesänä tiedän mistä tuon ihanan taimen saan, hedelmät/marjat maistuvat tosi hyvälle, pääsin niitä vuosi sitten maistelemaan juurikin Vakka-Taimessa bloggariystävä Suvikummun Marjan kanssa! Kasvi tuntuu olevan aika kestävä, onneksi!

  • 1.1

   sonja sanoo

   Vakka-Taimi on aarreaitta ja Vesa tekee niin hienoa työtä metsästäessään meille harrastajille erikoisuuksia. Laitoin tämän vuoden versoja veteen pistokkaiksi, ja katsoin jo toiveikkaana, että pienet nystyrät näyttävät ilmestyneen. Eli juurentyngät, juuret kuitenkin. 🙂 Tavattoman kestävä kasvi se on, ja hedelmät makoisia.

 2. 2

  voikukka sanoo

  Voi sinulla on tuo ihanuus! Minä vielä mietin sille sopivaa paikkaa, mutta aion sen löytää :).

  • 2.1

   sonja sanoo

   Paikkaa miettiessä kannattaa pitää mielessä, että köynnöksestä tulee iso sekä leveys- että korkeusuunnassa. Meidän minikiivimme on alaosastaan niin tiheä ja suojainen, että sinne on joku lintukin rakentanut pesänsä. :)) Mutta on kyllä hankkimisen arvoinen kasvi!

 3. 3

  sanoo

  Minulta löytyy pari vuotta vanha kiinanlaikkuköynnös, lajikkeeltaan Annikki. Tänä keväänä se kukki ensimmäistä kertaa kunnolla ja se on tehnyt kivasti raakileita. Odotan innolla ensimmäisiä maistiaisia siitä;)
  Koska asun 4-vyöhykkeellä, olen suojannut köynnöksen tyveä talvisuojaturpeella talvehtimisen parantamiseksi. Vaikka viime talvenakin oli 30 asteen pakkasia, edes sen latvat eivät paleltuneet – joten kestävä se kyllä on. Muutenkin rehevä ja upea köynnös. Minun kasviini ei ole tullut kuin muutama hassu valkolaikkuinen lehti:)

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • 3.1

   sonja sanoo

   Ehkä niitä puna-valkeita laikkuja tulee köynnökseen enemmän, kunhan ikää kertyy lisää? Talvisuojaus on varmaan hyvä juttu varmuuden vuoksi, viime talvikin oli aika tuhoisa puutarhassa jo I-vyöhykkeellä. Toivottavasti pääset pian maistelemaan omia minikiivejä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *