Mikä ihmeen köynnöspinaatti?

 

SP_köynnöspinaatti alkukesä

Toukokuun lopulla köynnöspinaatti näytti tältä.

Köynnöspinaatista olen kirjoittanut jo aikaisemminkin, mutta koska siitä jatkuvasti tulee kyselyä, pistetäänpä vähän tämän kesän kuulumisia sen osalta. Niille, jotka lukivat viime vuodelta tuon aikaisemman postauksen, tulee tässä nyt väkisinkin hieman kertausta, mutta koettakaa kestää.

Kyseessä ei ole nimestään huolimatta pinaatti, vaan tuon nimensä se on saanut käyttötarkoituksensa ja varmaankin ulkonäkönsä takia, lehdet kun muistuttavat hieman pinaatin lehtiä. Tieteellinen nimi on Hablitzia tamnoides (ruotsiksi rankspenat), ja se kuuluu revonhäntäkasveihin.

Kauniit sydämenmuotoiset lehdet ovat heleänvihreät.

Kauniit sydämenmuotoiset lehdet ovat heleänvihreät.

Köynnöspinaatti on siis nimensä mukaisesti rehevä, korkeaksi kasvava ja komea köynnös, ja syötävä sellainen. Nuoret lehdet voi käyttää salaatteihin, vanhemmat ryöpätä kuin pinaatin lisukkeeksi tai paistoksiin. Se ei sisällä pinaatin tavoin oksaalihappoa, joten sen puolesta ei tarvitse huolehtia erikseen kalsiuminsaannista sitä syödessään. Monivuotisen köynnöspinaatin keväällä nousevat versot ovat meheviä ja mureita, ja englantilaiset käyttävät niitä parsan tavoin höyryttäen. Maku on salaattimainen ja hyvä.

SP_köynnöspinaatti versot

Kasvi on kotoisin Kaukasukselta, ja se on aika harvinainen meillä. Harvinaisuuteen on varmasti vaikuttanut se, että sen lisääminen on vähän haasteellista. Vanhemmat yksilöt tuottavat runsaasti siemeniä, joiden täytyy saada kylmäkäsittely itääkseen. Helpoimmin se käy kylvämällä ne syksyllä, mutta kylvämällä myös aikaisin keväällä (helmi-maaliskuussa) ulos ruukkuun olen kyllä saanut siemenet itämään. Itämisprosentti sen sijaan on vähän herrassaan, joten siemeniä kannattaa kylvää paljon.

Köynnöspinaatti kukkii keskikesällä.

Köynnöspinaatti kukkii keskikesällä.

Saman vuoden taimen selviäminen seuraavasta talvesta on vaihtelevaa. Sen pitäisi kesän aikana päästä hyvään kasvuun ja kehittää kunnon juuri, jotta kevään hallat eivät ottaisi sitä hengiltä. Mutta jos taimen saa talvehtimaan, on sillä jo paljon paremmat mahdollisuudet tulla aikuiseksi. Itselläni on ruukuissa omien köynnärieni siementaimia, ja ne ovat talvehtineet peittämättä avomaalla aika karuissakin olosuhteissa. Tosin viime talvi oli niin kurja, että kolme neljästä ruukkutaimesta kuoli, mitä ei ole aikaisemmin tapahtunut.

Kukat ovat vaatimattomia, mutta siemeniä tulee miljoona!

Kukat ovat vaatimattomia, mutta siemeniä tulee miljoona!

En ehtinyt noita ruukkuja heti tyhjentelemään, ja yhtäkkiä alkukesällä huomasin, että niistä pilkotti köynnöspinaattivauvoja. Ilmeisesti multaan oli jäänyt edellisvuoden (tai sitä edellisen?) siemeniä, ja ne itivät nyt!

Tässä kahden köynnöspinaatin liitto keskikesällä. Aikamoinen hattivatti!

Tässä kahden köynnöspinaatin liitto keskikesällä. Aikamoinen hattivatti!

Minulla on kaksi köynnöspinaattia samassa penkissä puolen metrin välein, eri paikoista eri aikaan hankittuja. Keväällä kasvun alkaessa niissä huomaa myös värieron. Ehkäpä tämä kahden vähän erilaisen yksilön yhdistelmä on saanut aikaan sen, että niiden tuottama siemen on hyvin itävää. Omat siemeneni olen jo vuosia kerännyt syksyllä ja antanut Isoäidin kasvien Maaritille, joten jos olette sieltä hankkineet siemenenne, ne ovat minun puutarhastani peräisin. Maksoin omista, parivuotiaista taimistani muistaakseni aikoinaan 15€ kappale, joten siemenestä kasvattaminen on toki paljon edullisempaa.

Toinen yksilö on maasta noustessaan tällainen ruskeanvihreä...

Toinen yksilö on maasta noustessaan tällainen ruskeanvihreä…

... ja toinen selvästi punalehtinen. Väri muuttuu nopeasti vihreäksi.

… ja toinen selvästi punalehtinen. Väri muuttuu nopeasti vihreäksi.

Ja sitten varoituksen sana: kasvia ei saa missään tapauksessa jakaa. Sillä on pitkä, paksu paalujuuri, jonka vahingoittuminen johtaa kasvin kuolemaan. Ison kasvin siirtoakaan ei siis ole suositeltavaa yrittää, juuri voi katketa siinä rytäkässä. Pistokkaita en ole kokeillut, pitäisi varmaan lykätä pari versoa veteen ja katsoa, miten käy.

Raudoitusteräksinen tuki on vahvaa tekoa, mutta niin pitää ollakin tälle kasville.

Raudoitusteräksinen tuki on vahvaa tekoa, mutta niin pitää ollakin tälle kasville.

Minulla köynnöspinaatti kasvaa hyvässä puutarhamaassa iltapäiväauringossa, mutta se tuntuu viihtyvän melkein missä vain ruukkutaimista päätellen. Maan suhteen se ei ole vaatelias, ja lannoitusta en ole muistaakseni antanut kai oikein koskaan, paitsi ruukuissa kasvaville. Komea köynnöskasvi, jota voi kasvattaa ihan koristekasvinakin, toimisi varmaan hyvin myös luiskassa maanpeittokasvina. Tuttavalle antamani köynnäri on talvehtinut isossa ruukussa myös parvekkeella. Maanpäälliset osat kuolevat syksyllä, ja olen jättänyt ne penkkiin talvisuojaksi, vaikka tuskin siihen tarvettakaan on, köynnöspinaatti kun kestää koviakin pakkasia. Lähetin alkukesästä pari yksilöä Ouluun ja Rovaniemelle, odottelen ensi vuonna mielenkiinnolla tietoja vauvojeni menestymisestä niillä leveysasteilla.

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  No jo on rehevää kasvua, toukokuun lopussa jo ihan kovassa vauhdissa. Ihanat nuo keväiset versonnuput.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Nuo versonnuput ovat niin liikuttavat puskiessaan edellisvuoden kuivuneiden rankojen läpi! Nuppuaika on tosin aika nopeasti ohi, sillä keväällä köynnöspinaatti kasvaa ihan silmissä. Ja jos ei pidä varaansa ja ohjaa sitä tukeen, se levittäytyy versoineen peittämään koko kasvimaan. Mutta on kyllä niin kiva kasvi!

 2. 2

  Mauri Muttonen sanoo

  Meidän köynnöspinaattimme on kukoistanut Mäntyharjussa mökkimme luoteisseinämällä.
  Juurakon jakoa toivoneita naapureita on, mutta emme ole jakaneet, koska jo ostotilanteessa varoitettiin jakamiselta.
  Siementen idätys ei ole onnistunut.

  • 2.1

   sonja sanoo

   Hei Mauri! Kiva kuulla, että köynnöspinaattinne on viihtynyt hyvin. Ja hyvä, että ette ole jakaneet sitä pyynnöistä huolimatta. Monine versoineen köynnöspinaatti näyttää helposti jaettavalta, mutta tosiasiassa pääjuuri on pitkä puikko, kuin porkkana. En ole kuullut vielä kenenkään onnistuneen jakopuuhassa, vaan sekä jakopala että emokasvi ovat siinä hommassa kuolleet.

 3. 3

  Marja sanoo

  Olen haaveillut köynnöspinaatista jo useita vuosia, mutta en ole löytänyt mistään taimia. Voisitko antaa vihjeitä?

  • 3.1

   sonja sanoo

   Hei Marja! Köynnöspinaatin taimia olen nähnyt joskus myynnissä keväällä Hyötykasviyhdistyksen taimitorilla. Nekin olivat tosin saman vuoden taimia, ostin pari ihan koemielessä, mutta ne eivät talvesta selvinneet. Taimimyymälöissä köynnöspinaattia ei näe, mutta kukkamarkkinoilta tai messuilta saattaa harrastajien pöydiltä joskus löytyä jo talvehtinut yksilö tai pari.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *