Marinoituja kantarelleja ja mustikoita mums!

SP_kantarelleja metsässä

Lähdimme kesän ensimmäiselle metsäretkelle katsastamaan sieniä ja marjoja. Toiveikkaasti mukaan otettiin kunnon iso ämpäri ja kaksi poimuria, vaikkei Pehtoori yleensä marjojen poimimisesta niin perusta. Mutta kuulemma mustikkapiirakka on niin hyvää, että sen tähden kannattaa uhrautua ja poimuria mustikanvarvuissa vähän heiluttaa.

Miustikkaa on ihan pakko poimia hyttysistä huolimatta.

Mustikkaa on ihan pakko poimia hyttysistä huolimatta.

Ja kyllähän niitä mustikoita olikin! Osa vakipaikoilla Nuuksiossa vielä raakoja, joten hyvissä ajoin oltiin liikkeellä, mutta ihan kohtuullinen mustikkavuosi meillä tässä on selvästi käsillä. Ämpäri täyttyi yllättävän nopeasti. Tosi helpon pakastetaikinapiirakan ohje olikin blogissa jo talvella täällä.

SP_mustikkajogurtti

Nenät nuuskivat myös herkkutatteja, vaikka se kyllä tiedettiin toiveajatteluksi. Mutta kultaisia aarteita, kantarelleja, niitä löytyi kyllä. Aika pieniä kyllä vielä, mutta niistä saa marinoiden ihania ja somia naperoita salaatteihin ja koristeeksi. Muutamia isompiakin löytyi sieltä, missä muut poimijat eivät olleet vielä käyneet, tarpeeksi kesän ensimmäiseen kantarellikastikkeeseen. Vau! Pannussa tirisevien kantarellien tuoksuista tuli mieleen lapsuus ja soosia maistellessa makunystyrät hoilasivat hoosiannaa.

Nätti kantarelliperhe.

Nätti kantarelliperhe.

SP_kantarelleja

Tein pikkuisista marinoituja kantarelleja, perusohje on jälleen kerran sovellettu sen mukaan, mitä kaapissa oli. Muitakin yrttejä ja mausteita voi käyttää, mutta nämä toimivat ainakin hyvin. Liemestä riittää 1-2 sienilitran säilömiseen.

Marinoidut kantarellit säilyvät jääkaapissa jopa kuukausia, jolleivat tule syödyiksi sitä ennen.

Marinoidut kantarellit säilyvät jääkaapissa jopa kuukausia, jos eivät tule syödyiksi sitä ennen.

Marinoidut naperokantarellit

1-2 l kantarelleja (mielellään pikku naperoita)
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä
3 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
kymmenisen valkopippuria ja viisi mustapippuria
valkosipulinkynsi
laakerinlehti
3 timjaminoksaa

Halkaise kuorittu valkosipulinkynsi ja laita kaikki ainekset sieniä lukuunottamatta kattilaan. Kiehauta ainekset, että sokeri sulaa. Lisää puhdistetut pienet kantarellinaperot (tai isommat paloiteltuina) ja keitä 5 minuuttia. Poista halutessasi laakerinlehti, yrttioksat ja valkosipuli. Tölkitä sienet liemineen puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje tiivisti. Naperot ovat valmiita nautittavaksi muutaman päivän kuluttua, ja säilyvät jääkaapissa pitkään. Säästän aina yhden pikku purkillisen jouluksi. Liemestä saa herkullisen salaattikastikkeen joko sellaisenaan tai öljyyn sekoittaen.

SP_marinoidut kantarellit2

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Oi oi oi ja nam – herkkuja! Kyllä kannatti lähteä.
  Meillä oli vasta pieniä alkuja täällä Pohjanmaalla, mutta kasvavat (elleivät muut ehdi ensin apajille…)

  • 1.1

   sonja sanoo

   Kyllä ne parhaat ajat metsän antimien suhteen ovat täälläkin vielä tuloillaan, mutta poltteli niin kovasti, että metsään oli päästävä. 😉 Täällä pääkaupunkiseudulla metsää on vähemmän tarjolla per sienestäjä/marjastaja, joten nopea kyllä saa ollakin. Pohjanmaan lakeuksilla on varmaan lääniä vähän enemmän. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *