Luonnon kiertokulku

Avokompostikin voi olla nätti.

Avokompostikin voi olla nätti.

Kasvimaan viimeisiä lakastuneita versoja kompostiin kipatessa tulin miettineeksi, kuinka palkitsevaa puuhaa se on. Viet vanhat kasvinjäänteet ja kotitalouden jätteet kompostiin, ja palkaksi saat hyvää, ravinteikasta multaa. Ihan vastustamatonta!

sp_kompostointi4

Meillä on kompostoreita pihalla kai kuusi tällä hetkellä, ja lisääkin saisi olla. Nyt syksyllä puutarhajätettä tulee valtavasti, tomaatin- ja pavunvarret, viiniköynnöksen versot ja karhunvattujen versot täytyy saada jonnekin maatumaan. Kahdesta lämpökompostorista sisältö on näin talvea vasten tyhjennetty puutarhakompostiin, jotta olisi tilaa talvella kotitalousjätteelle. Puutarhakompostoreissa tekee siis tiukkaa tällä hetkellä.

sp_kompostointi3

Ölliäiset viihtyvät avokompostissa.

Hyvin eristetyn lämpökompostorin saa toimimaan talvellakin, kun vain näkee vähän vaivaa. Sisältöä pitää tietysti tulla tarpeeksi, mutta kun kahvinporot, talouspaperit, ruoantähteet ja hedelmien- ja vihannesten kuoret pistää läjään, kahden hengen taloudessakin pitäisi riittää täytettä kompostoriin. Eri asia on tietysti, jos syödään pääasiassa ulkona tai ei käytetä muuten paljon hedelmiä ja vihanneksia.

sp_kompostointi1

Jäähtyneen ja jopa vähän jäätyneenkin lämpökompostorin saa sulamaan asettamalla sen sisälle kuumaa vettä täynnä olevan kanisterin. Muutaman kerran kun vaihtaa uuden kuuman veden, kompostin sisältö sulaa, ja kompostoituminen lähtee taas käyntiin. Jos tarvitaan äkkiä lämpöä kompostimassaan, hyvä kikka on raaka perunamurska. Itäneet ja vihertyneet perunat siis lämpökompostoriin polttoaineeksi, jos lämpötila kompostorissa laskee uhkaavasti.

Laita kunnon kerros kuiviketta aina, kun lisäät kotitalousjätettä!

Laita kunnon kerros kuiviketta aina, kun lisäät kotitalousjätettä!

Eikä saa unohtaa kuiviketta. Sen kanssa ihmiset usein pihtailevat, ja ihmettelevät sitten, miksi komposti haisee eikä toimi. Kunnon kerros kuiviketta aina, kun lisää kotitalousjätettä! Silloin kompostori pelaa niin kuin pitää, ja luonnon kiertokulku toimii.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *