Köynnöspinaatin siemenet talteen

sp_hablitzia_siementenkeruu7

Tänä vuonna köynnöspinaatin tuleentuminen on kestänyt tosi kauan. Vielä nytkin, lokakuun toisella viikolla osa kukinnoista on vihreänä. Suurin osa toki on tuleentunut, ja siemeniä olen jo kerännytkin.

Köynnärin kukinnot ovat niin laajoja ja siemenet niin pikkuisia, että niiden korjaamisessa on oma hommansa ja niksinsä. Vuosien mittaan olen huomannut seuraavan systeemin käyttökelpoisimmaksi. Se vaatii paljon käsityötä ja hyviä keuhkoja, mutta on jollain omituisella tavalla terapeuttista.

sp_hablitzia_siementenkeruu6

Ensin korjataan tuleentuneita kukintoja ja versoja paperipussiin. Aikamoinen takkukasa, mutta versoja ja kukintoja ei pysty toisistaan erottelemaan, joten tämä metodi on ainoa toimiva. Korjuuvaiheessa pitää yrittää olla varistelematta pieniä siemeniä maahan.

sp_hablitzia_siementenkeruu5

Takkukasa levitetään paperille kuivumaan vuorokaudeksi, jotta siemenet kuivuvat ja irtoavat kunnolla. Muuten ne liimautuvat kosteisiin lehtiin.

Kasaa ravistellaan ja pöyhitään, jotta siemenet putoavat paperille. Samalla sinne putoavat myös kukkien ruskeat jäänteet.

sp_hablitzia_siementenkeruu4

Siemenet ja niiden mukana irronneet pölyt ja kukinnot varistellaan varovasti laakeaan astiaan. Mennään pihalle. Astian sisältöä puhallellaan varovasti, jotta keveät kukinnonjämät ja pöly lentävät ilmavirran mukana pois, mutta siemenet jäävät astian pohjalle. Nämä siemenet tosin ovat niin keveitä, että pieni tuulenpuuska lennättää niitäkin, joten varovainen saa olla.

sp_hablitzia_siementenkeruu3

Aikansa puhalleltua astian pohjalle jäävä pienet siemenet, jotka ovat kuin kiiltävää, mustaa minikaviaaria. Miten palkitsevaa!

sp_hablitzia_siementenkeruu2

”Siemenkaviaari” pussitetaan paperipussiin, ei muoviin, sillä siemenissä voi olla kosteutta jäljellä.

sp_hablitzia_siementenkeruu1

Köynnöspinaatin kylvöstä useamman vuoden kokemuksella voin kertoa seuraavaa: siemen tarvitsee kylmäkasittelyn, joten halutessaan voi kylvää talvea vasten (niin kasvikin tekee). Siemen itää sitten vasta keväällä. Kylvö onnistuu myös varhain keväällä, kunhan siemen saa olla jääkaappilämpötilassa muutaman viikon. Maalis-huhtikuussa olen kylvänyt suoraan ruukkuun ulos, myöhemmin kylvettäessä kannattaa pitää siementä jääkaapissa. Pikku siemeniä ei tarvitse peittää, toki muutaman jyvän multaa voi ropistella päälle. Kasvimaalla putoavat pinaatinlehdet peittävät syksyllä siemenet alleen, otan kuivuneet lehdet yleensä vasta keväällä pois (en tiedä, onko siitä hyötyä, mutta yleensä kasvi tietää itse parhaiten, joten…). Kaikki siemenet eivät idä, mutta yleensä tarpeeksi kuitenkin. Ja huom! Kaikki siemenet eivät välttämättä idä samaan aikaan, vaan itämisessä saattaa olla viikkojenkin ero. Kärsivällisyyttä siis, kannattaa odotella ainakin ksäkuulle asti.

Minun kasvimaallani yksi siemen oli joutunut viereiseen valkosipulipenkkiin ja saanut ison annoksen typpilannosta (muutenhan en juuri köynnäreitäni lannoittele). Se on ensimmäisen kesänsä aikana kasvanut ihan hurjasti, versot ovat pari metriä pitkiä ja kukkiakin se on tehnyt. En kyllä jaksa uskoa, että tällä tavalla kasvuun roihahtanut yksilö pystyy talvehtimaan, mutta katsotaan. Se ei näytä juurikaan tuleentuneen, joten ei taida raukka ymmärtää siirtyä talvilepoonkaan. Mutta tämä siis vinkiksi niille, jotka haluavat köynnöspinaatista heti ensimmäisenä vuonna ison kasvin ja paljon satoa. Voihan sitä kasvattaa uuden itselleen joka vuosi, jos siltä tuntuu. Muutenhan köynnöspinaatti on ehdottomasti perenna.

Kommentit
 1. 1

  Sebastian sanoo

  Hei!

  Yritin etsiä siemeniä, mutta niitä ei juuri saa ostettua mistään tai sitten ne ovat loppu.
  Onko mitenkään mahdollista että sinulta voisi saada ostaa?
  Tekisi hirveästi mieli kokeilla kasvattaa tuota

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *