Koristekrassit

SP_krassinkukat_pysty

Koristekrassit, köynnös- tai pensasversiot ovat mahtavia kesäkukkia. Ne ovat vaatimattomia, jaksavat kukkia koko kesän ja sen lisäksi niitä voi syödä. Mitä muuta kasvilta voisi vaatia?

SP_krassinkukka ja siemen

Nykyään lajikkeitakin on saatavilla runsaasti. Jos ei halua aina sitä perinteistä oranssi-keltainen-yhdistelmää, koristekrasseja on saatavissa myös lohenpunaisina, persikanvärisinä, tummanpuhuvina ja lähes valkoisina.

SP_krassin kukka

Kukkien lisäksi koristekrassit ilahduttavat silmää myös näyttävällä lehdistöllä. Lehtien väri voi olla heleänvihreä, vähän tummempi tai valkokirjava, lajikkeesta riippuen.

SP_krassinkukat_vaaka

Pieni varoituksen sana: jos haluaa kukkia, koristekrassia ei saa lannoittaa liikaa. Se määrä ravinteita, joka saa muut kesäkukat kukkimaan innolla, saattaa krassilla kyllä johtaa komeisiin lehtiin, mutta ilman kukan kukkaa. Istutin kerran krasseja ruusupapujen alle, ja voi sitä lehtien määrää! Ne olivat lautasen kokoisia, upean vihreitä ja kasvoivat rönsyten ja ryöpsähdelle sinne tänne. Mutta yhtäkään kukkaa ei ilmestynyt. Ihmettelin asiaa, kun en ollut niitä kummemmin lannoittanutkaan. Kunnes sitten tajusin: palkokasvien juuristohan luovuttaa maahan typpeä. Ruusupapujen juurella kasvaessaan krassit saivat aimo annoksen typpilannoitusta, joten ilmankos lehdet ja köynnöskrassien tanakat versot muodostivat kasvimaalle tiheän viidakon.

SP_krassinkukat ja siemen

Koristekrassin syötävistä kukista saa kivoja koristeita salaatteihin, juomiin, piirakoiden, leivonnaisten ja voileipakakkujen päälle. Lehtiä napsin salaatteihin ja leivän päälle, niissä on mukava sinappinen maku. Mutta varsinaisia aarteita ovat vihreät siemenet. Krassia saa olla koko ajan nyppimässä, sillä kukat ovat lyhytikäisiä. Mutta kun niitä vihreitä siemenkotia kuitenkin ehtii muodostua kuin varkain, kannattaa niistä valmistaa kapriksen korvikkeita. Ihania, rapsakoita ja raikkaita helmiä salaatteihin ja kastikkeisiin.

SP_krassin siemeniä

Krassikaprikset

Poimi krassin vihreitä siemenkotia, joita muodostuu kuihtuneiden kukkien jälkeen. Jos haluat vähän isompia, anna niiden pulskistua kasvissa muutama päivä. Huuhtele ja liota suolavedessä jääkaapissa pari vuorokautta (2 rkl suolaa ja 2 dl vettä).

Keitä etikkaliemi:
2 dl vettä
½ dl väkiviinaetikkaa
1 rkl hienoa merisuolaa
2 tl sokeria
2 valkosipulin kynttä

Kiehauta liemi ja kaada puhtaaseen purkkiin huuhdeltujen krassinsiementen päälle. Valkosipulit voi tässä vaiheessa poistaa. Sulje purkki tiiviisti ja säilytä jääkaapissa. Krassikaprikset ovat valmiit nautittaviksi hetikin, mutta parhaimmillaan ne ovat viikon, parin kuluttua.

Krassikaprikset säilyvät jääkaapissa hyvin viikkoja, jos eivät tule syödyksi sitä ennen. Meillä ainakin hupenevat nopeasti. Uskaltaisin melkein väittää, että voittavat ne oikeat kaprikset. Liemen voi käyttää salaattinkastikkeksi.

SP_krassikaprikset purkissa ja kukka

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Voi ei, unohdin kylvää krassit, ne on tosi ihania! Kerran varhaisessa tarhurielämässäni laitoin krasseja kasvariin, olivat kauniita ja kukkivat hyvin, mutta arvaat kai köynnöskrassit viinikynnösten, tomaattien ja avomaankurkkujen kanssa sulassa liitossa! Tei viidakkoveitsellä askelmerkit että pääsin kastelemaan. Enää en niin tekisi, vaikka kaunis oli lopputulos, tasaisen vihreä ja kukkiva kasvihuone 😀

  Tuo krassikaprisohje pitää ottaa talteen! Onko sinulla jo oma keittokirja, jos on niin onko ohje siinä, voisin sellaisen hankkia 😀

  • 1.1

   sonja sanoo

   Voin vain kuvitella, millainen kasvusto krasseista on kasvarin otollisissa olosuhteissa tullut. 🙂 Viidakkoveitsi on varmaan ollut tarpeen. Krassikapristen ohje löytyy kirjastani Satoa saunan takaa, varsinaista keittokirjaa en ole vielä saanut aikaiseksi, mutta tekeillä on jotain kivaa ensi kevääksi… Meillä kasvaa tänä vuonna mm. kirsikanpunaisia ja tummanpuhuvia krasseja, ja tietysti niitä oransseja ja keltaisia, jotka loistavat kuin auringot puutarhassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *