Koko kesän kukkivat orvokit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Substral

SP_Substral_oranssinsiniset orvokit

Upea sää hellii meitä auringonpaisteella ja kesäisillä lämpöasteilla! Olin alkuviikon työmatkalla Italiassa ja Espanjassa, ja samoissa lukemissa mittari on täällä kuin oli sielläkin. Linnut sirkuttavat ja orvokit kukkivat. Ihanaa.SP_Substral_orvokit3

Orvokki on yksi lempikukistani. Koska se sietää hyvin kylmää eikä kavahda pientä takatalveakaan, se voidaan istuttaa ruukkuun ja amppeliin jo huhtikuussa, ja niin olen tehnyt tänäkin keväänä. Orvokkihan on meillä Suomessa usein vain kevään kukka, joka kesän tullen heitetään pois muiden kesäkukkien tieltä. Ja ihan turhaan!

Orvokkilajikkeita on paljon, tämä ruttunaamainen on erityisen hauska

Orvokkilajikkeita on paljon, tämä ruttunaamainen on erityisen hauska

Orvokki viihtyy viileässä, ja keskikesän lämpö on sille vähän liikaa. Sen kukkavarret venähtävät, koko kasvista tulee aika rähjäisen näköinen, ja tässä vaiheessa siis orvokki-istutus kipataan yleensä kompostiin.

Sakset käteen ja varret poikki!

Sakset käteen ja varret poikki!

Mutta silloinpa kannattaisikin tehdä operaatio orvokin elvytys: karaise luontosi ja leikkaa lerpahtanut ja venähtänyt kasvusto kukkineen päivineen noin 3-5 cm mittaiseksi. Anna kunnollinen lannoitus ja kastelu, ja siirrä kynitty ruukku pois silmistä puolivarjoiseen paikkaan huilimaan. Parin viikon kuluttua voit nostaa istutuksen esille, sillä ihme on tapahtunut! Ihanat orvokkisi kukkivat jälleen entistä uljaampana.

SP_Substral_orvokit2

 

Tämä operaatio voidaan toistaa tarvittaessa, ja näin orvokit saa kukkimaan koko kesän. Kuihtuneet kukat täytyy tietysti myös nyppiä pois. Syksyn kylmien tultua orvokit ovat taas erityisen mielissään, ja kukkivat vielä ensipakkasen puraisun jälkeenkin.

SP_Substral8

Mutta ilman lannoitusta tämä keväästä syksyyn kestävä kukinta ei ole mahdollinen. Substral lähetti blogiyhteistyön merkeissä kokeiltavaksi Kesäkukkaravinteensa, Kasviravinteensa, ravinnepuikkonsa sekä pitkävaikutteiset Osmocote lannoitekävyt. Multaan upotettavilla kävyillä lannoituksen voi hoitaa kerralla jopa puoleksi vuodeksi, joten se on kätevä tapa ravita esim. kesäkukat.

SP_Substral4

Erityisesti lannoitekäpyjen käytön vaivattomuus kiinnosti tällaista hajamielistä ja kiireistä puutarhuria, sillä ainakin minulta pakkaa unohtumaan se tuiki tärkeä säännöllinen lannoitus kesän muissa kiireissä. Orvokkiruukut saivat siis kävyt multaansa jo istutuksen yhteydessä, ja lannoitus on nyt hoidettu koko kasvukauden ajaksi. Tosi helppoa. Ja nythän ei tarvitse muistaa erikseen lannoitusta myöskään sen edellä mainitun orvokkien elvytysoperaation yhteydessä sitten kesällä.

SP_Substral_lannoitekävyn käyttö

Osmocote kävyissä on lannoitetta pienten hartsipäällysteisten rakeiden sisällä. Näistä rakeista vapautuu kuoren läpi ravinteita lämpötilan, mullan kosteuden ja kasvien tarpeiden mukaan. Ne siis luovuttavat lannoitetta enemmän, kun on lämmintä ja kosteata, ja kasvukin kiihkeämpää. Viileämpänä ja kuivempana kautena käpyjen lannoitusvaikutus on niukempi. Sopivat siis hyvin myös huonekasveille, joiden kastelua vähennetään talvella.

SP_Substral_lannoitekävyt kädellä

Puolen vuoden kuluttua, kun käpyjen lannoite on käytetty, myös rakeiden orgaaninen hartsipinta hajoaa multaan. Kävyt pistetään multaan kasvin juurien alle tai viereen, ja ne annostellaan joko ruukun koon tai kasvien määrän mukaan.

SP_Substral_orvokkiasetelma

Huonekasveista myös samettilehti sai talven jälkeen multiinsa virkistykseksi pari käpyä.

Huonekasveista myös samettilehti sai talven jälkeen multiinsa virkistykseksi pari käpyä.

Kävyt upotettiin multaan istutuksen yhteydessä neljä viikkoa sitten, ja kukinta on runsas, kuten kuvasta näkyy

Kävyt upotettiin multaan istutuksen yhteydessä neljä viikkoa sitten, ja kukinta on runsas, kuten kuvasta näkyy

Kukintaa edistävä Kesäkukkaravinne ruukkukukille ulkona ja parvekkeella sekä Kasviravinne ruukkukasveille ovat nestemäisiä kastelulannoitteita. Itse käytän kastelulannoitetta erityisesti silloin, kun tulee akuutti lannoituksen tarve. On kätevää, kun voi antaa kasveille ”pikaelvytyksen”.

SP_Substral7

Kasviravinnetta voi käyttää myös altakasteluruukuissa, joten se sopii hyvin esim. parvelaatikoissa olevien kukkien lannoitukseen. Se toimii myös vesiviljelyssä, josta ainakin moni chilinkasvattaja on innostunut. Vesiviljely kuulostaa kiinnostavalta, ja jonain päivänä täytyy kokeilla sitäkin, mutta toistaiseksi meillä chilit kasvavat ihan perinteisesti mullassa.

SP_Substral_ruttunaamaorvokki

Nautitaan näistä kesäisistä päivistä, istutetaan orvokkeja ja muita kesäkukkia ja katsellaan silmujen puhkeamista!

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  Ilman suloisia ja iloisenvärisiä orvokkeja ei kevät meilläkään tule. Kesällä muut kukat valtaavat huomion, mutta syksyn tullen ne taas ovat vahvoilla. Varsinkin ensilumen seasta pilkottaessaan ne tuovat ison ilon (huh, ei enempää lumesta…).

  Ihanan kesäisiä päiviä olemme tosiaan saaneet viettää. Tässähän alkaa olla edellä kevättöissä aikaisempien vuosien jäljessä olemisen sijaan :). No, puutarhahan on rentoutumisen paikka eikä mikään pakkosuorittamispaikka.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Orvokit ovat niin ihastuttavia! Tuntuu siltä, että vasta viime vuosina niiden arvo myös syksyn kylmissä on huomattu. Mutta tosiaan, ei mennä asioiden edelle, vaan nautitaan ensin keväästä ja kesästä – ilman työleiriä. 🙂

 2. 2

  Saimi Ketven sanoo

  Pidän orvokeista ja ostan niitä pihatarhaani, amppeleihin ja vien hautausmaallekin. Ikävää on, kun juurimato syö kasvin poikki kesken kauniin kukinnon. Mikä avuksi? Onko jotain tehtävissä?

  • 2.1

   sonja sanoo

   Juurimato eli seppäkuoriaisen toukka on keltainen, parisenttinen ja aika hankala hävitettävä. Se syö kasvien juuriin ja varsiin reikiä ja monet koristekasvit, erityisesti orvokit ovat sen herkkua. Myös perunasadon se saattaa pilata syömällä potut täyteen reikiä.

   Sepäntoukka viihtyy paikoilla, jotka ovat olleet nurmella tai hoitamattomia. Kun tätä maata ryhdytään viljelemään, sepäntoukat vähenevät, mutta siihen kuluu aikaa vuosikausia. Maata muokattaessa voi koettaa poimia keltaisia toukkia pois, niitä voi myös yrittää pyydystää perunanpalasyöteillä. Halkaise peruna ja paina se maahan leikattu puoli alaspäin ennen kuin istutat koristekasvit. Syötit houkuttelevat toukkia, ja populaatiota voi näin pienentää. Varminta on tietysti istuttaa kukat ruukkuihin ja puhtaaseen pussimultaan, jos sepänkuoriaisen toukista on paljon haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *