Kekrijuhla

sp_kekri4

Kekri oli perinteinen, vanha suomalainen syysjuhla, jota vietettiin sadonkorjuun päätteeksi. Tarkkaa päivää sillä ei ollut, mutta loka-marraskuun vaihteessa sitä on vietetty. Se siis osuu samoihin aikoihin nykyisin melkein tutumman amerikkalaisen halloweenin kanssa. Kekrinä syötiin ja juotiin hyvin, ja juhlittiin uutta satoa monta päivää.

sp_kekri3

Maatalojen palvelusväellä oli kekrin aikaan kerrankin vapaata, ja siitä laskettiin alkavan uuden palvelusvuoden. Moni siirtyi uuteen paikkaan, ja rengit sekä piiat aloittivat kekrin jälkeen työt uudessa talossa.

sp_kekri2

Tavallaan meillä puutarhureillahan vuodenkierto noudattaa samanlaista sykliä. Puutarhakausi päättyy talveen, ja nyt aloitetaan uuden suunnittelu. Talvi tuossa nyt on pieni hidaste kylvöille ihan vielä, mutta odottakaahan tammikuuhun…

sp_kekri1

Amerikkalaisen halloweenin muovilyhtyjen ja naamiaispukujen sijaan voisimme oikeastaan elvyttää oman, suomalaisen kekriperinteemme, ja juhlia sadonkorjuuta – vaikka sitten tyhjentyneessä kasvihuoneessa.

Kommentit
 1. 1

  Erja-Riitta Mononen sanoo

  Kekri, uunijuurekset ja possupaisti. Niin herkullista. Amerikkalaisia hömpötyksiä en halua.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Kuulostaapa hyvältä, palsternakka uunissa on ihan parasta. Mitenkähän kekrin vieton saisi taas elvytetyksi, se olisi ihana juhla piristämään syksyistä pimeyttä! Ja tosiaan paljon parempi kuin kieltämättä aika muovinen halloween.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *