Kasvihuoneen syyssiivous kohta edessä

sp_kasvihuoneen-syyssiivous8

Yöt ovat kylmiä, ja ulkotomaatit ovat saaneet jo peitokseen harsot. Pakkasen puolella ei olla vielä käyty, mutta paljosta ei ole jäänyt vaille. Vaikka tomaattiplantut rehottavat vihreinä ja komeina, raakileet tuskin enää jaksavat näillä päivälämmöillä kypsyä, ja ne on korjattava kohta sisälle kypsymään. Vaan mikäs siinä, sitäkin värin vaihtoa on mukava seurata, omanlaisensa ruska sekin.

Kasvihuone on vielä vihreä, mutta lokakuun loppupuolella viimeistään on aika pistää sekin talviteloille. Minulla on kasvihuoneessa pääasiassa yksivuotisia kasveja, tomaatteja, kurkkua, chiliä ja vaihtelevasti muita. Kaksi viiniköynnöstäkin kasvarissa rehottaa, ja ne saavat tietysti pudottaa lehtensä ja siirtyä talvilepoon omia aikojaan.

Vinkkejä kasvihuoneen siivoukseen kyseltiin jo aiemmin syksyllä, joten tässä nyt pieni katsaus siihen. Kasvari on hyvä siivota jo syksyllä, jotta nitistetään mahdollisimman paljon taudinaiheuttajia ja tuholaisia, jotka muuten saattaisivat talvehtia kasvihuoneen rakenteissa. Kasvinjäänteet ja lehdetkin, kaikki eloperäinen roska on potentiaalista kasvualustaa haitallisille mikrobeille ja tuholaisten munille sekä koteloille, joten nekin pitää siivota pois.

Aloitetaan siis raivaamalla kasvusto. Kaikki taimet nostetaan maasta juurineen, tukinarujen kasvin ja maan kanssa tekemisissä ollut osa katkotaan ja viedään roskikseen. Kasvinjäänteet kompostoidaan avokompostissa, jos ne ovat terveitä. Jos kasveissa on ollut vaikeita kasvitauteja (esim. tomaatissa ruttoa), olisi hyvä hävittää ne sekajätteiden mukana tai kompostoida lämpökompostorissa. Tarpeeksi kuumana käyvä lämpökompostori hävittää tietääkseni myös muumiotaudin ja ruton itiöt – vaikka tähän ei kyllä ihan yksiselitteistä vastausta ole saatu edes alan ammattilaisilta.

Multa vaihdetaan 3-4 vuoden välein, jos mitään hankalaa maalevinnäistä kasvitautia ei kasvikaudella ole ollut. Mullanvaihto ja -lisäys kannattaa tehdä sitten vasta kevätsiivouksen yhteydessä.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous2

Laastipaljuissa viljeleminen on kätevää, jos tulee koko mullan vaihdon tarve, paljut on helppo tyhjentää kokonaan.

Jos käytössä on tippukastelujärjestelmä, suuttimet ja letkut nostetaan maasta, pestään ja varastoidaan pakkasettomaan paikkaan talveksi. Kasvihuoneen vesiastiat tyhjennetään. Tuuletusluukkujen automaattiavaajien sylinterit ruuvataan irti (joissakin malleissa irrotetaan koko avaaja), pyyhitään puhtaaksi ja laitetaan varastoon.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous3

sp_kasvihuoneen-syyssiivous1

Lattia ja käytävät lakaistaan, kivi- ja puulattiat huuhdellaan.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous4

Kasvihuone pestään sisältä ympäristöystävällisillä aineilla, siis mäntynestesaippualla, kuumalla vedellä ja pehmeällä harjalla. Ja jynssätäänkin sitten kaikki rakoset puhtaaksi, ruuvien kolot ja ahtaat nurkatkin. Itse olen käyttänyt jopa hammasharjaa hankalimpiin rakoihin. Kaikkiin noihin paikkoihin voi jäädä talvehtimaan ei-toivottuja ötököitä ja tauteja, ja näin niistä ainakin suurin osa saa lähtöpassit. Samalla tulee tarkistetuksi, että kaikki ruuvit ovat paikallaan ja tiukasti kiinni, ja lasi- tai kennolevyt ehjiä ja raameissaan. Seinien ja rakenteiden huuhteluun voi käyttää vesiletkua, miksei painepesuriakin, mutta silloin kannattaa olla varovainen paineiden kanssa.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous7

sp_kasvihuoneen-syyssiivous6

 

Kasvihuoneen ovet jätetään pesun jälkeen auki, että rakenteet kuivuvat. Ulkopuolen pesemisen voi jättää kevääseen, sillä talven aikana seinät likaantuvat kuitenkin. Keväällä tehdään sitten samanlainen siivous sisältä, ja silloin myös ulkoseinät pestään, mutta urakka on kokonaisuudessaan silloin huomattavasti keveämpi.

Kasvihuoneesta on iloa talvellakin. Siellä voi talvettaa arempia kasveja, multaan upotettuna ja pakkaspeitteellä peitettynä. Meillä kasvihuoneessa  (kennolevyinen) säilytetään talven ajan myös puutarhan työkaluja, ruukkuja ja kalusteita, joten huone on hyödyllinen ympäri vuoden.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *