Itänaapurin kukkaloistoa

SP_Istutus kirkko Venäjä

Terveiset naapurista, Venäjän vesiltä! Risteilyalus M/S Nikolay Chernyshevsky seilasi pitkän matkan Moskovasta Pietariin, useiden vesistöjen, kanavien ja kiinnostavien vierailukohteiden kautta. Tarjosimme yhdessä Pehtoorin ja pianisti Arto Hyötyläisen kanssa viikon aikana laivalla vieraille viihdykkeeksi useamman konsertin ja musiikkiohjelman, ja sen lisäksi pidin esitelmän yrteistä ja niiden käytöstä venäläisessä keittiössä.

SP_Nikolay Chernychevski

Matka alkoi Moskovasta, ja kulki Uglichin, Jaroslavlin, Goritsyn ja Kizin saaren kautta Mandrogiin ja Pietariin.

Laivalla on myös oma laivakissa, jonka nimi on Kapteeni.

Laivalla on myös oma laivakissa, jonka nimi on Kapteeni.

Kukat kukkivat kaikissa vierailukohteissa, onhan nyt keskikesän perennojen aika. Vähän näyttäisi kesä olevan siellä edellä kukinnan perusteella, mutta tokihan Moskovassa ollaan Suomea etelämpänäkin.

SP_Auringonhattu Venäjä

SP_Päivänliljat Venäjä

Vanhalla luostarialueella mehiläispesät oli rakennettu somiin pikku taloihin.

Vanhalla luostarialueella mehiläispesät oli rakennettu somiin pikku taloihin.

Kesäkukista oli sommiteltu tärkeiden julkisten rakennusten tuntumaan komeita penkkejä, ja eron suomalaisen ja venäläisen väri- ja aihemaailman välillä huomaa kyllä selvästi.

SP_Istutus Venäjä

Venäläiset ovat mieltyneet räiskyvämpiin väriyhdistelmiin, ja kukkien sommittelukin on toisenlaista. Joko suositaan tarkkarajaisia geometrisiä kuvioita tai sitten kukat on siroteltu toistensa lomaan vapaasti. Meillä suosittu, vastaväreihin tai väriympyrän yhteen neljännekseen perustuva värisommittelu ei tunnu olevan Venäjällä se juttu.

SP_Istutus Venäjä Jaroslavl keskusta

Massiivinen kukkaistutus Jaroslavlin torilla…

... ja vertailun vuoksi istutus Helsingin Kasarmintorilla.

… ja vertailun vuoksi istutus Helsingin Kasarmintorilla.

Muistomerkkejä koristivat ne tutut, valtavat seppeleet. Venäjällä erikoista on se, että komeat ”kukkalaitteet” tehdään tekokukista. Syksyllä häkkyrät jalustoineen korjataan talteen, niistä pyyhitään pölyt ja ne varastoidaan. Keväällä hillittömän isot ja näyttävät muovikukkarakennelmat asetetaan taas paikoilleen muistomerkin juurelle juhlallisin seppeleenlaskumenoin. Minusta elävät kukat ovat kyllä jotenkin arvokkaammat, mutta makunsa kullakin.

SP_Muistomerkit

SP_Istutus Jaroslvl Venäjä

Jaroslavlin kaupunki on yli tuhat vuotta vanha ja sen symboli on karhu.

Mandrogi on käsityöläiskylä Äänisen ja Laatokan välisen Syvärin rannalla. Se ei ole aito vanha kylä, vaan rakennettu vierailukohteeksi vanhanmallisine taloineen ja käsityöläispajoineen. Siellä oli ihastuttava yrttitarha ja kasvimaa, jonka käytävät mutkittelivat hauskasti aseteltujen penkkien välissä. Ei ruutukaavaa, vaan vapaasti soljuvaa hyötykasvustoa, ja kehäkukkia sekä samettikukkia siellä täällä.

SP_Goritsy2

SP_Goritsy1

SP_Goritsy3

Matka oli antoisa ja mielenkiintoinen, ja kotona maanantai-iltana odotti sitten ensimmäisenä tomaattien varkaiden nyppiminen. Miten ne ehtivätkään tehdä niitä kasapäin vain viikon aikana!

SP_Kirkko Kizissä

Kizin saaren kaunis kirkko laivan kannelta kuvattuna.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *