Ihana mustikkapiirakka eli pakastimen tyhjennystä, osa 1

SP_Pensasmustikat1

Kesän ja syksyn sadon yltäkylläisyyden ja mahtavat maut haluaa säilöä innoissaan talven varalle hilloamalla, mehustamalla, kuivaamalla ja pakastamalla. Sen verran hamsterin vikaa minussakin on, että itse keitettyjen hillojen kiiltelevä purkkirivistö hyllyllä tuo jotain kummallista, ikiaikaista tyydytystä. Kuivatut herkkutatit tiiviissä astioissaan luovat selittämätöntä turvallisuudentunnetta, vaikka elämme maailmassa, jossa jo lähimmältä huoltoasemalta löytyy perusmarketin tasoinen valikoima vaikka keskellä yötä.

SP_hillopurkit.jpg

Satokauden jälkeen pakastin siis pullistelee, ja viimeistään tässä vaiheessa vuotta sitä on syytä ryhtyä pikku hiljaa tyhjentelemään. Kiirettä ei vielä ole, mutta kun löysin yhdeltä hyllyltä vielä rasiallisen Nuuksiosta poimittuja mustikoita, päätin ottaa ne hyötykäyttöön.

SP_Mustikkapiirakka koko

Pakastimesta löytyi myös hätätapauksia varten hankittu pakastepiirakkataikina, joten tällä kertaa päästin itseni helpolla. Mustikkapiirakkaa siis. Taikina sulamaan tiskipöydälle, ja täytteen tekoon. Olen vähän vallaton reseptien seuraamisessa ja kirjaamisessa, ja improvisoin yleensä kotoa löytyvien aineksien perusteella. Niin tälläkin kertaa. Mutta  mustikan kanssa nyt ei voi mennä vikaan, ja ihana piirakka tuli tälläkin kertaa!

Mustikkapiirakka

Ainekset:

Pakastepiirakkataikina

3,5 dl (n. 200g) tuoreita tai pakastettuja mustikoita

2 prk kermarahkaa tai kermaviiliä (á 200-250g)

2 munaa

1,5-2 dl sokeria (oman maun ja marjojen makeuden mukaan)

4 tl vaniljasokeria

Painele sulanut piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohjalle mustikat. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada ne piirakkapohjalla. Paista uunin alimmalla ritilätasolla, 200 astetta n. 35 min. Anna täytteen jäähtyä ja asettua kunnolla ennen leikkaamista, mielellään useamman tunnin.

SP_Piirakka ja kahvi

Ajattelin ensin laittaa täytteeseen vain yhden purkin kermarahkaa, mutta koska piirakkavuokani oli reilun kokoinen (halkaisija 27-28 cm), heitin kulhoon toisenkin purkillisen ja lisäsin muita aineksia suhteessa. Määrä oli sopiva tähän vuokaan, mutta jos teet piirakan pienempään ja matalaan vuokaan, kannattaa täytteen määrää ehkä vähentää, ettei se tule uunissa yli reunojen.

SP_Piirakkapala lähis

Täyte hyllyi vielä jonkun verran uunista otettaessa, mutta oli parin tunnin jähmettymisen jälkeen juuri sopivaa, samettisen pehmeää ja mustikkaisen mehevää.

SP_Pensasmustikka.jpg

Tämä piirakka tehtiin siis metsämustikoista. Puutarhassa kasvaa myös pensasmustikoita, Alvar- ja Aino-merkkisiä. Niiden sato on sen verran vaatimaton, että se syödään aina tuoreeltaan. Jos nimittäin linnut eivät ehdi ensin. Ensi kesänä olisi tarkoitus istuttaa rivin jatkeeksi muutama mustikkapensas lisää. Mahtaisikohan kellään teistä olla vinkata mitään hyvää, makeata ja satoisaa lajiketta I-vyöhykkeellä kokeiltavaksi?

Ei kommentteja.

Trackbacks

  1. […] Ja kyllähän niitä mustikoita olikin! Osa vakipaikoilla Nuuksiossa vielä raakoja, joten hyvissä ajoin oltiin liikkeellä, mutta ihan kohtuullinen mustikkavuosi meillä tässä on selvästi käsillä. Ämpäri täyttyi yllättävän nopeasti. Tosi helpon pakastetaikinapiirakan ohje olikin blogissa jo talvella täällä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *