Ideoita ja inspiraatiota

sp_annalanpuisto3

Päiväkävelyllä Annalan kartanon puistossa Helsingin Hämeentien varrella jäin hämmästelemään massaistutusten komeutta ja pienten yksityiskohtien voimaa. Omissa kotipuutarhoissa on harvoin tilaa sisustaa kasveilla samalla lailla kuin puistoissa, mutta jotkut ideat ovat muunnettavissa ihan meidän pieniin, kodikkaisiin pihoihimme sopiviksi.

sp_annalanpuisto1

sp_annalanpuutarha6

Isompi määrä samaa kasvia näyttää aina vaikuttavalta ja selkeältä. Yksittäiset pienet kukkaistutukset ovat kauniita nekin, ja puutarhuri odottaa kärsimättömästi jonkun harvinaisuutensa kukkimista. Mutta työläitä hoidettavia sellaiset harvat parin, kolmen pikkuisen yksilön ryhmät ovat kyllä. Rikkaruohot vaanivat, ja ennen kuin ehtii kissaa sanoa, istutus on kasvanut umpeen vesiheinää ja vuohenputkea, tai sitten nurmikko on hiipinyt penkkiin. Hennoimmat perennat eivät siedä tuota kilpailua lainkaan, vaan kuolevat ja katoavat ajan myötä helposti.

sp_annalanpuutarha9

sp_annalanpuutarha7

Laajat kukkapenkit näyttävät kivoilta, ja lajien raja saa olla epätarkka. Tai sitten voi tavoitella jotain kuvioita, mutta se on kyllä kotipuutarhassa vaikeata, jos piha ei ole todella suuri. Joka tapauksessa pienet penkinläntit, ”kissan haudat” ovat ihan vihoviimeisiä! Annalassa on tilaa rakentaa isoja kokonaisuuksia, ja upeita ne ovatkin.

sp_annalanpuisto2

Kokonaan samaa sävyä oleva penkki ei ole tylsä, jos kukkien muodot ovat tarpeeksi erilaisia. Korkeuseroilla leikkiminen tuo myös mielenkiintoista vaihtelua.

sp_annalanpuisto5

Ja isot perennat ovat aina ihania!

sp_annalanpuutarha8

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *