Hyppivät kurkut sentään!

 

sp_hyppykurkku10Sain heinäkuun alussa pienen, hennon hyppykurkun (Cyclanthera pedanta) taimen. Jossain mieleni sopukoissa oli harmaa aavistus siitä, että olen joskus aikaisemminkin kasvattanut sitä, mutta vannomaan en mene.

sp_hyppykurkku7

Lykkäsin sen hätäpäissäni multaan isoon astiaan ulos köynnösritilän alle, ja siinä se nyt kiipeilee ja kukkii. Kasvi on kotoisin yhden lähteen mukaan Meksikosta, yhden tiedon mukaan Etelä-Amerikasta, ja menestyy meillä kasvihuoneessa tai avomaalla. Kasvista tulee aika kookas köynnös, joten kasvihuoneessa se saattaa viedä liikaa tilaa. Tuen se tarvitsee ehdottomasti, mutta kiipeää sitä itse kärhöillään.

sp_hyppykurkku8

Kukillaan tämä vaaleanvihreä köynnös ei koreile, ne ovat vaatimattomat. Mutta viehätys perustuukin varmasti siroon ja näyttävään kasvutapaan ja mahdollisuuteen kasvattaa jotain erikoisempaa hyötykasvia. Sellaisellehan nyt löytyy aina paikka puutarhassa!

Hyppykurkun hedelmät eivät juuri tätä isommaksi näytä tulevan - ainakaan tämän saamani lajikkeen.

Hyppykurkun hedelmät eivät juuri tätä isommaksi näytä tulevan – ainakaan tämän saamani lajikkeen.

Olen nähnyt sitä nimitettävän myös herkkuhyppykurkuksi, ehkä se on sitten tämän tietyn hyppykurkkulajikkeen tarkempi nimi. Hyppykurkkuja kun on olemassa 40 erilaista. Nimen se on saanut siitä, että siementen kypsyttyä kurkut ”hypähtäen” poksahtavat auki, lennättäen siemeniään ympäristöön. Siemen on erikoisen näköinen ruskea koppura, ja kypsät siemenet kaavitaan pois ennen syöntiä.

sp_hyppykurkku2

Kurkut voi poimia ja syödä tuoreeltaan vähän keskenkasvuisina 5-10 sentin mittaisina. Jollain ruokavideolla näin 15-20 cm pituisiakin, mutta olisivatkohan sitten olleet jotain toista lajiketta. Meillä ei näytä tulevan niin isoja. Tuoreeltaan kurkunmakuinen hedelmä sopii salaattiin, ja vanhemmat hedelmät voi käyttää esimerkiksi vokkiruokiin. Täyttääkin niitä voi, ja se näyttää olevan suosittu tapa tuolla Meksiko-Kolumbia-Peru-akselilla näiden hedelmien hyödyntämiseen. Voisin kuvitella, että kurkuista syntyisi myös jotain mielenkiintoista säilykettä, mutta täytyy tutkia asiaa ja kokeilla. Hyppykurkku on espanjaksi caigua, ja sillä nimellä löytyy paljon reseptejä netistä.

sp_hyppykurkku4

Tietoa ei kasvista ihan valtavasti löydy, mutta luulisin, että se on yksivuotinen. Ainakaan se ei selviä ulkona meidän talvestamme. Pistokaslisäys on kuulemma nopeata, ja siemenestä kasvatettaessa kylvöpuuhaan ei kannata ryhtyä liian aikaisin, sillä kasvi itää ja kasvaa nopeasti ja on köynnöksena taimikasvatuksessa vähän vaikeasti hallittava.

sp_hyppykurkku9

Joka tapauksessa otan siemenet talteen ja kuivatan, pistän sitten muutaman koppuran keväällä multiin ja katson, miten meidän käy.

sp_hyppykurkku1

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *