Hurjaa kasvuvauhtia

Sitruunaverbenan lehdet tuoksuvat suloisen sitruunaisilta

Sitruunaverbenan lehdet tuoksuvat suloisen sitruunaisilta

Sitruunaverbena, jonka heräämisestä talviunilta raportoin kymmenen päivää sitten, on ottanut varsinaisen kasvuspurtin kevääseen. Pikkuiset vihreät silmut näyttivät puolitoista viikkoa sitten tältä.

Pikkuruiset silmut...

Pikkuruiset silmut…

Ja tällaisen muodonmuutoksen ne ovat kokeneet tässä lyhyessä ajassa.

...ovat kasvaneet hurjasti puolessatoista viikossa.

…ovat kasvaneet hurjasti puolessatoista viikossa.

Varsinainen kasvun ihme, tosiaan. Voi kunpa kaikki kasvaisi tuohon tahtiin! Sisällä talven viettäneistä yrteistä basilika African Blue ei näytä tänäkään vuonna selvinneen kevääseen, harmi. Täytyy metsästää jostain uusi taimi keväämmällä, siemenestä tuo komistus ei kasva. Sen kuvaa ihastellaan aina yrttikirjani sivuilla, ja ruoanlaitossakin se on hyvin käyttökelpoinen. Mutta tuntuu olevan meillä sisätiloissa vaikea talvetettava.

African Blue joutui talven uhriksi. Aina ei voi voittaa.

African Blue joutui talven uhriksi. Aina ei voi voittaa.

Sen sijaan valko-purppura-vihreä salvialajike ’Tricolor’ on toipumassa talven koettelemuksista ikkunanlaudalla. Se ei pudottanut kaikkia lehtiään pimeimpäänkään aikaan, ja kesti hyvin kylmällä kuistilla, vaikka pakkanenkin taisi päästä puraisemaan puutarhurin hajamielisyyden takia. Tosin lehdistä puuttuu nyt se purppurainen sävy, ja valkoistakin on aika vähän, mutta asia korjaantunee keväämmällä, kun valoa saadaan lisää.

SP_salvia tricolor

Muut salviat ovat saaneet viettää talven puutarhassa hangen alla. Saapa nähdä, ovatko selvinneet tästä omituisesta talvesta.

Toivottavasti tämäkin salvia on selvinnyt puutarhassa talven vaihtelevissa säissä.

Toivottavasti tämäkin salvia on selvinnyt puutarhassa talven vaihtelevissa säissä.

Yhden talvikyntelinkin otin sisälle talveksi, vaikka se olisi varmasti menestynyt puutarhassakin talven. Mutta on mukava ottaa ikkunanlaudalta tuoreita yrttejä käyttöön tällaisina räntäsateisina päivinä, ja tuoretta talvikynteliä on talvella vaikea kaupoista saada.

Talvikynteli on viettänyt pakkaset sisällä ruukussaan, ja pippuriset lehdet ovat ilahduttaneet ruoanlaittajaa.

Talvikynteli on viettänyt pakkaset sisällä ruukussaan, ja pippuriset lehdet ovat ilahduttaneet ruoanlaittajaa.

Syksyllä suunnittelin tomaattien aikaista kylvöä jo tammikuussa. Tulin sitten kuitenkin toisiin aatoksiin, sillä isot tomaatintaimet ikkunanlaudoilla huhtikuussa vievät julmetusti tilaa, ja ovat hankalat siirrellä. Uloshan niitä ei lämmittämättömään kasvariin silloin vielä saa. Maaliskuu olisi se oikea aika kylvölle, mutta en taida malttaa ihan siihen asti. Kirkko keskelle kylää, ja luulenpa pistäväni siemenet multiin tässä kuussa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihanaa, jos omaa paikan, jossa voi talvettaa kaikkea ihanaa, josta ei haluaisi vielä kesän jälkeen luopua. =) Kevätikävääkin lievittää, kun näkee niiden talvetettujen heräävän uuteen villiin hehkuunsa näinä päivinä. =)

  • 1.1

   sonja sanoo

   Hei Una! Voi kun olisikin sellainen oikeaoppinen talvetustila, juuri sopivan viileä ja valoisa! Sen puutteessa täytyy soveltaa ja säätää parhaansa mukaan käytettävissä olevia tiloja, mutta ehkäpä jonain päivänä…:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *