Hajuton valkosipuli

SP_Kuvernöörinkukka3

Talvivalkosipulit uinuvat olkipeiton ja hangen alla odottaen kevättä. Kerroin syksyllä, miten tänä vuonna haaveissa ovat tosi isot valkosipulit, ja sen takia tein istutuksessa vähän muutoksia aikaisempaan. Istutin kynnet harvempaan, laitoin reilun varastolannoituksen ja peitin penkin paksulla olkikerroksella. Elokuussa sitten nähdään, onko näillä kikoilla ollut mitään merkitystä.

Muhkeita valkosipuleita toivottavasti odotettavissa

Muhkeita valkosipuleita toivottavasti odotettavissa

Valkosipulin maku on ihana, mutta jättää jälkeensä kieltämättä… no, sanotaanko jonkin verran hajuhaittoja. Niitä sitten koetetaan peittää pureskelemalla persiljaa tai syömällä pastilleja. Hyvä yritys, mutta sanokaa mitä sanotte, kyllä sisupastilli ja valkosipuli yhdessä ovat monin verroin kamalampi yhdistelmä kuin pelkkä valkosipuli.

SP_Valkosipuli halkaistu

Jonkun pitäisi siis kehittää hajuton valkosipuli. Ja ta-daa, sehän on jo tehty! Valevalkosipuli tai valkosipuliyrtti eli kuvernöörinkukka (Tulbaghia violacea) maistuu valkosipulilta, mutta ei jätä hengitykseen haisua. Täydellistä!

Kuvernöörinkukka

Kuvernöörinkukka

Kuvernöörinkukka ei ole mikään uutuuskasvi, mutta ei sitä kuitenkaan vielä kovin yleisesti ole kasvatettu mausteyrttinä. Kapeita lehtiä silputaan ja käytetään mausteena valkosipulin tapaan, ja kukatkin maistuvat valkosipulilta, jos niitä raaskii syödä. Kauniit sinipunaiset kukinnot ilahduttavat pitkään, joten ainakin minä hyödynnän kuvernöörinkukkaa vain käyttämällä lehtiä. Kukat saavat kukkia.

SP_Kuvernöörinkukka2

Kasvi ei ole vaativainen hoidon suhteen, ja pärjää hyvin ruukussa myös parvekkeella tai ikkunanlaudallakin huonekasvina. Sen voi hankkia taimena tai kasvattaa siemenestä. Talvehtiminen onnistuu sisätiloissa, mielellään viileässä ja valoisassa.

Kevään heleänvihreät karhunlaukat maistuvat valkosipulilta nekin.

Kevään heleänvihreät karhunlaukat maistuvat valkosipulilta nekin.

Toinen ihana valkosipulin korvike on tietysti karhunlaukka (Allium ursinum). Ilokseni se on viihtynyt puutarhani varjoisassa ja lehtomaisessa nurkassa jo vuosia, ja levinnytkin vielä. Suloiset valkoiset kukat loistavat alkukesällä pensaan alla hämärässä kuin tähdet.

SP_karhunlaukka2

Kesän edetessä kasvin maanpäälliset osat häipyvät näkyvistä, ja moni tuore kasvattaja luuleekin kasvin kuolleen kokonaan. Mutta ei, kevään tullen karhunlaukka palaa taas koristamaan puutarhaa ja piristämään ruokapöytää!

SP_Karhunlaukka1

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hei, minullakin on valkosipuliyrtti ikkunalla talvehtimassa, mutta taimi on kovin pieni ja vaatimaton. Saa nähdä, pärjääkö kesään asti. Mistä valkosipuliyrtin siemeniä saisi ostaa? En ole nähnyt missään muita kuin taimia (ja niitäkin melko harvakseen).

  • 1.1

   sonja sanoo

   Hei Viikonlopputarhuri! Totta, kuvernöörinkukkaa eli valkosipuliyrttiä näkee aika harvoin myynnissä taiminakaan, enkä usko, että siemeniä saa Suomesta. Kannattaa varmaan etsiä eurooppalaisista siemenkaupoista, pikaisesti katsastamalla näytti siltä, että ainakin plantgenesis.co.uk myisi siemeniä.
   Usassa niitä olisi kai paremminkin saatavilla, mutta tullimääräyksistä ei sitten koskaan tiedä.
   Taimia tai siemeniä kannattaa hakea joko tieteellisellä nimellä tai englanninkielisellä nimellä Society Garlic. Hauska nimi, viittaa kai siihen, ettei henki haise tätä syötyä!
   Ja saattaa muuten olla, että valkosipuliyrttisi hyvinkin innostuu kasvuun kevään tullen, niillä on taipumus olla täällä aika surkean näköisiä talviaikaan.

 2. 2

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Kuvien valkosipulit ja karhunlaukat ovat ihanan muhkeita. Kuvernöörinkukan mausta en pitänyt ollenkaan, joten yksi kasvatuskerta riitti.

  • 2.1

   sonja sanoo

   Hei Ryytimaan rouva! Karhunlaukkojen kotiutumisesta olen ollut erityisen onnellinen. Kokeilin niitä kerran aikaisemmin, mutta silloin ne katosivat ensimmäisen vuoden jälkeen. Toisella kerralla pähkäilin tosi pitkään, minne ne kallioisella ja paahteisellakin tontilla istuttaisin. Ilmeisesti oikea paikka löytyi, kun ovat nyt viihtyneet näin hyvin. Puutarha opettaa kärsivällisyyttä!

 3. 3

  sanoo

  Voi miten kuvistasi tuleekaan kesäikävä. =)

  Valkosipulissahan on ihana, ruokahalua herättävä tuoksu. =) Ainakin meidän mielestämme, jotka siitä pidämme. On tosin poikkeuksiakin…. Olin joskus työpaikassa jossa eräs nainen tuoksahti niin hirveästi valkosipulille, että hänen työhuoneestaankin tulvi se haisu käytävälle… =D

  • 3.1

   sonja sanoo

   Hei Una! No entiselle työkaverillesi valkosipuliyrtti olisi siis passannut kuin nenä päähän! 😀 On myönnettävä, että minullakin oli kerran teatterissa kollega, jolla oli jonkinlainen addiktio raakaan valkosipuliin, ja kaikki tiesivät kyllä, milloin hän oli ollut näyttämöllä… Itse en oikein välitä valkosipulista raakana, mutta esim. haudutetuissa padoissa se on aivan ihanaa!

 4. 4

  Minna sanoo

  Hei! Minun mielestäni valkosipulin hajussa on sitä jotain 😀 Ovat varmaan mielipidekysymyksiä. Olenkohan itse ollut Unan työkaveri, sillä esimerkiksi valkosipulikeitto on aivan parhautta. Ymmärrän toki niitäkin, jotka kyseisestä hajusta eivät pidä mutta en silti aio rajoittaa valkosipuliharrastustani. Paras ja ehkä yksinkertaisin valkosipulireseptini lienee seuraava:

  Otetaan ruisleipäviipale ja laitetaan se mikroon lämpiämään noin 10 sekunniksi (vähempikin varmaan riittää). Levitetään lämpimälle viipaleelle margariinia tai voita (mistä kukakin tykkää). Ripotellaan sulamaisillaan olevan levitteen päälle silputtua, raakaa valkosipulia.

  • 4.1

   sonja sanoo

   Uunissa haudutetut kokonaiset valkosipulit ovat ihan älyttömän hyviä! Meitä oli kerran isompi muusikkoporukka yhdessä esiintymässä Punkaharjun Retretissä. Esityksen jälkeen järjestettiin illanvietto, jossa pääasiallisena antimena olivat juuri haudutetut valkosipulit ja tuore patonki. Että oli hyvää. Ja seuraavana päivänä koko mökkialueen väki tiesi taatusti, mitä iltamissa oli nautittu. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *