Elokuun kultaa

SP_keltainen tulikukka

Niinpä alkoi viimeinen kesäkuukausista, elokuu. Keski- ja Etelä-Euroopassa elokuu on se varsinainen lomakuukausi, meillä Suomessa sitä pidetään myös vähän kuin ensimmäisenä syyskuukautena. Johtunee siitä, että koulut alkavat puolivälissä kuuta. Mutta kun suvi meillä on muutenkin niin lyhyt, elokuu saa kyllä minun kalenterissani olla vielä kokonaan kesää.

SP_keltaiset tomaatit

SP_keltainen kesäkurpitsa

Päivät toki lyhenevät vähän ja illat tummuvat, mutta usein elokuussa saadaan nauttia melkeinpä kauneimmista ja lämpimimmistä kesäpäivistä. Puutarhan yltäkylläinen kypsyvä sato kruunaa kukkean kesän, ja monet kesäkukat ja perennat ovat elokuussa kukinnassaan komeimmillaan.

Sedum kamtschaticum ´Variegatum´.Tällä kamtsatkanmaksaruoholla on valkokirjava lehti.

Sedum kamtschaticum ´Variegatum´.Tällä kamtsatkanmaksaruoholla on valkokirjava lehti.

SP_Keltaiset chilit

Lemon drop-chili on kohtuullisen voimakas, mutta varsin hedelmäinen maultaan.

Tomaatit lykkäävät keltaisia kukkiaan vielä ihan simona, mutta saas nähdä, ehtivätkö hedelmiksi asti.

Tomaatit lykkäävät keltaisia kukkiaan vielä ihan simona, mutta saas nähdä, ehtivätkö hedelmiksi asti.

Keltainen tuntuu olevan tämän hetken hittiväri meidän puutarhassamme, ja sehän sopii. Pikku kukka-auringot hehkuvat valaisten hämärtyvää iltaa, ja saavat sadepäivätkin heleiksi.

SP_keltainen samettikukka

SP_nauhukset

SP_tarhaalpi

Kirahvikukka (Cephalaria gigantea) on jättiperenna, joka kurkottaa yli kahden metrin korkeuteen. Ja pitkäkaulaista kirahvia se kyllä nimensä mukaisesti muistuttaakin keikutellessaan vaaleankeltaisia mykerökukkiaan pii-iitkien varsien päässä yläilmoissa. Kukat eivät ole kaikkein näyttävimmät, mutta perennan viehätys perustuukin enemmän kasvin muotoon ja tuulessa keinahtelevaan kirahvimaiseen olemukseen.

SP_kirahvikukka2

Ne kukat saattavat siis helposti jäädä näkemättä päältäpäin, jos ei kiipeä tikkaille niitä ihailemaan. Meidän puutarhassamme on paljon korkeuseroja, ja olen tarkoituksella istuttanut kirahvin pengerrykseen niin, että kukkia pääsee ihailemaan silmästä silmään penkereeltä penkin yläpuolelta.

SP_kirahvikukka1

Nautitaan yhdessä kypsän kesän ja elokuun hehkeydestä, kesää riittää vielä koko kuukaudeksi! Mikä on teidän puutarhassanne pääväri tällä hetkellä?

SP_keltaiset krassit

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  Minun puutarhani pääväri on nyt pinkki-lila: preeriamesiangervoa, rantakukkaa ja syysleimua. Minäkin pidän kyllä keltaisista kukista ja keltaisesta väristä yleensäkin. Se on minulle ilon-, valon- ja auringontuoja, erityisesti keväällä ja syksyllä. Yllättävää onkin, että keltainen on yleensä se väri, jota nimenomaan ei haluta puutarhaan.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Pinkki ja lila puutarhasi kuulostaa ihanalta! Sinipunainen on minunkin puutarhani toinen väri tällä hetkellä, mäkimeirami, angervot, timjamit ja kärhöt luovat hyvän vastavärin keltaiselle. Tosiaan, jotkut vieroksuvat keltaisia kukkia. Johtuisikohan keltaisten epäsuosio siitä, että monet luonnonkukat tai suorastaan rikkaruohot (voikukka, leinikki, peltokaali ym.) ovat keltaisia? Minulle kyllä kelpaavat kaikki kukat, keltaisetkin. 😀

 2. 2

  Sävel sanoo

  Hei,
  Syksyn tuloa jos voisi millään viivästyttää – raikas vihreäkin kun jo alkaa muuttua sellaiseksi väsyneeksi… Mutta nyt jo kyllä seilaa aatokset seuraavassa kaudessa, mitä teen ihan toisin tai mitkä tämän vuoden valinnat taatusti toistetaan!
  Teethän sitten sopivassa vaiheessa jutun kasvihuoneen ”alasajosta” pesuvinkkeineen?

  • 2.1

   sonja sanoo

   Hei, ei kai Sävel ihan vielä ole syksyinen? 😉 Sävyt muuttuvat, mutta vielä on paljon ihanaa jäljellä. Tosiaan, voi kun muistaisikin aina kirjoittaa heti päiväkirjaan kesän aikana tulleet ajatukset, niin ne olisivat tallella seuraavaa kautta varten. Vaan ainakin minulla tahtoo olla juuri kynä toisen takin taskussa ja vihko kadoksissa, kun pitäisi laittaa jotain muistiin. Mutta kyllä, ilman muuta laitan kasvihuoneen talviteloille saattamisesta postauksen, kun se hetki koittaa. :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *