Auringonkukka – ei, vaan maa-artisokka

sp_maa_artisokka5

Maa-artisokka (Helianthus tuberosum) on auringonkukan sukulainen, ja sen kyllä huomaa kasvin kukkiessa. Kauniit,  auringonkeltaiset kukinnot heiluvat kahdessa metrissä ja ylikin, ja koko kasvi näyttää tosiaankin isolta, ihanasti kukkivalta auringonkukalta. Kaunis katsella, kyllä. Mutta ne varsinaiset aarteet löytyvät sieltä mullan alta.

sp_maa_artisokka_auringonkukka

Auringonkukka, vähän isompi sellainen

sp_maa_artisokka4

Maa-artisokka

 

 

Mahtavan makuiset mukulat ovat ainakin meillä niin suosittuja, ettei niitä koskaan jää yhtään yli. Maa-artisokkakeitto vie suorastaan kielen mennessään, ja grillatut tai uunipaahdetut mukulat ovat ihan vailla vertaa. Joku harmitteli joskus, että maa-artisokan muhkurainen mukula vain on niin työläs kuorittava. Mutta miksi sitä kuorisi? Vastanostettu mukula on niin ohutkuorinen, etten minä ainakaan vaivaudu. Putsaan vain juuresharjalla, ja jos sattuu hankalammin harjattava poimullinen muhkura, halkaisen mukulan siltä kohdalta ja harjaan hiekat pois.

sp_maa_artisokka3

Ja siitä päästäänkin tärkeään asiaan. Maa-artisokissa on nimittäin eroja, ja lajikkeita on useampia. Yksi lajike tekee pitkulaisia, nystyräisiä ja poimuilevan muhkuraisia mukuloita, toinen taas paljon sileämpiä, suorastaan perunamaisen pyöreitä. Meillä kasvaa noita molempia sortteja. Toinen, se pyöreämpi, on kukkinut jo pari, kolme viikkoa, toisessa en ole koskaan kukkia nähnytkään. Pyöreämukulainen, kukkiva on nimeltään Bianca, toisen nimestä ei ole tietoa.

sp_maa_artisokka6

Mukuloita korjataan meillä syksyllä koko sulan maan ajan, syys-lokakuussa ne vielä pulskistuvat saadessaan olla maassa. Loput jätän maahan talveksi, ja keväällä, heti kun maa on sulanut, on taas ihanaa maa-artisokkaa tarjolla! Maku on talven aikana vain parantunut, ja mukulakokokin suurentunut. Jossain vaiheessa nostetaan kaikki ylös, istutetaan osa mukuloista uudestaan ja jäädään odottelemaan syksyn satoa.

sp_maa_artisokka2

Maa-artisokka tuntuu pärjäävän maassa kuin maassa, mutta parhaan sadon saa kyllä läpäisevässä maassa, jossa talvimärkyys ei vaivaa. Ja hyvän sadon lisäksi siitä saa komean, vihreän näköesteen. Kerrassaan hurmaava hyötykasvi.

sp_maa_artisokka1

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *