Puutarhan sato parempiin nokkiin

sp_omenat

Syksy kiskoo puista viimeisiä keltaisia lehtiä, ja yksinäiset omenat pitelevät tuulen tuivertaessa kynsin hampain oksista kiinni. Tilhiparvi lehahti herkuttelemaan syysjuovikkaan viimeisillä punaposkisilla hedelmillä, ja kotipihlajakin tyhjenee vauhdilla marjoista.

sp_lintujapihlajanmarjat4

Mikähän siinäkin on, että niin tilhet, rastaat kuin muutkin omenapuussa vierailevat siivekkäät lounastajat naputtavat mehevän kypsään omppuun aina muutaman nokkaisun syvyisen reijän, ja siirtyvät sitten seuraavaan, koskemattomaan hedelmään? Puutarhurin kiusaksiko siipiveikot sen tekevät, vai epäilevätkö ne aina viereisen aterian olevan paremman? Tiedättehän sen kalvavan tunteen, kun ravintolassa viereiseen pöytään menevä annos vaikuttaa aina herkullisemmalta kuin oma, ja ihan varmasti tuli tehdyksi väärä valinta ruokalistasta. Tai kun mieltä kaihertaa ajatus, että kahvitusseuralaisen ravitsemusliikkeen vitriinistä poimima pastrami-aurinkokuivattu tomaatti-mozzarella-ciabatta on taatusti parempi kuin omalla tarjottimella nököttävä chevre-rucolapesto-pinjansiemencroissant. Vaivaako siis myös taivaan lintuja samanlainen annoskateus? Oli miten oli, vaikka ne eivät selvästikään kynnä eivätkä kylvä (paitsi mitä nyt tahattomasti), satoa ne kyllä korjaavat, ja vielä minun puutarhastani!

sp_lintujapihlajanmarjat1

Ja ainokainen kissamme Aino istuu ikkunanlaudalla, tiiraa tilhiä ja vatkaa häntäänsä kiihkeän turhautuneena. Onneksi on lasi välissä…

Tomaattikeitto lämmittää kieltä ja mieltä

sp_tomaattikeitto5

Olin viime viikon työmatkalla Espanjassa ja Italiassa. Siellä oli vielä täysi kesä, mittarissa 27 astetta ja illatkin lämpimät. Palermossa tutustuin paikallisiin tomaatteihin, joita viljellään varsin erikoisella tavalla. Menetelmän nimi on siccagno, ja menetelmällä kasvatettuja tomaattejakin myydään sillä nimellä.

Tällaiset tomaatit saavat kasvaa avomaalla, ja niitä kastellaan hyvin vähän tai ei ollenkaan. Istutettaessa taimelle annetaan lasillinen vettä, mutta sen jälkeen se saa tulla lähinnä toimeen sillä, mitä taivaalta mahdollisesti tulee tai maasta löytyy. Kyseiset tomaatit tulevat Corleonen kylästä läheltä Palermoa, ja niiden maku on ymmärettävästi hyvin intensiivinen.

sp_tomaattikeitto7

Ilman kastelua kasvatettu tomaatti kuulostaa mahdottomalta ajatukselta, tomaattihan on isoine lehtineen aikamoinen juoppo. Mutta tomaatti on hyvin sopeutuvainen kasvi. Kun se tottuu pienestä pitäen kuivuuteen, ei se enää vettä kaipaakaan, ja varmaankin kyseinen tomaatti on vuosisatojen saatossa oppinut sietämään kuivuutta. Aamukaste, maasta löytyvä kosteus ja kevään sateet antavat sen verran, että hengissä selvitään. Kypsät tomaatit kuivataan auringossa ja niistä tehdään sosetta, joka sekin saa vielä kuivua auringonpaisteessa. Lapset ja naiset kääntelevät sosemassaa, jotta se kuivuu tasaisesti. Valmis, paksu sose pakataan lasitölkkeihin, ja sitä käytetään pastakastikkeen, keittojen, patojen ja tomaattikastikkeiden valmistamiseen.

Söin tällä soseella maustettua pastakastiketta Palermossa ollessani. Miten voikaan pelkkä tomaatti, pasta ja parmesaani maistua hyvältä! Maku oli syvä ja mehevä, eikä sose kuulemma tarvitse suolaakaan, niin maukasta se on.

sp_tomaattikeitto1

Italian lämpöä muistellessa oli kotona mukava keittää vielä viimeisistä avomaalla kasvaneista tomaateista muhevan makuinen keitto. Sen punainen väri ilahduttaa mieltä, ja rehevän täyteläinen maku kieltä.

sp_tomaattikeitto4

Mahtava tomaattikeitto

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattisosetta
5 dl vettä
2 kasviliemikuutiota
mustapippuria
ripaus neilikkaa
(chiliä)
1 rkl hunajaa
timjamia, basilikaa, persijaa, oreganoa
½  – 1 dl kermaa

sp_tomaattikeitto3

Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota silppua miedolla lämmöllä kattilassa öljyssä. Kun silppu on läpikuultavaa, lisää silputut valkosipulit mukaan pehmenemään. Lisää sitten kuivatut yrtit ja tomaattisose, ja pyörittele hetken öljyssä, jotta aromit irtoavat.

Kalttaa tomaatit, jos haluat keitosta erityisen silkkisen. Keitto soseutetaan, joten tomaattien kuoret silppuuntuvat kyllä hyvin siinäkin rytäkässä. Poista tomaattien kannat ja paloittele tomaatit, lisää palat sipulisilpun kaveriksi kattilaan. Lisää vielä vesi, kasviliemikuutiot, mustapippuri, neilikka ja hunaja (ja halutessasi vähän tuoretta chiliä tai chilijauhetta). Ripaus neilikkaa antaa mukavan lämmön ja täyteläisen maun, mutta voi sen jättää poiskin, jos ei pidä neilikasta.

Anna keiton porista kannen alla miedolla lämmöllä vähintään 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Tomaatit ovat erilaisia, toiset kuivempia ja toiset mehukkaampia, joten nesteen määrää on vaikea sanoa tarkasti.

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, lisää vielä kerma ja sekoita. Kerman voi jättää poiskin, mutta se pyöristää makua mukavasti.  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja tuoretta mustapippuria, muista, että tomaatti tarvitsee suolaa. Se korostaa sen makua. Silppua pinnalle tuoreita yrttejä mielen mukaan ja nauti hyvän leivän kera. Tämä soppa vain paranee lämmitettäessä. Huom! Nokare vuohenjuustolla maustettua creme fraichea korottaa keiton ihan juhlatarjottavaksi.

Vinkki: Jos omia, kypsiä tomaatteja ei ole keitoksi asti, tämän voi vallan mainiosti valmistaa myös hyvistä (esim. Mutti) tölkkitomaateista. Käytä silloin kaksi purkkia eli 800g tölkkitomaatteja tai tomaattimurskaa.

sp_tomaattikeitto2

Kasvihuoneen syyssiivous kohta edessä

sp_kasvihuoneen-syyssiivous8

Yöt ovat kylmiä, ja ulkotomaatit ovat saaneet jo peitokseen harsot. Pakkasen puolella ei olla vielä käyty, mutta paljosta ei ole jäänyt vaille. Vaikka tomaattiplantut rehottavat vihreinä ja komeina, raakileet tuskin enää jaksavat näillä päivälämmöillä kypsyä, ja ne on korjattava kohta sisälle kypsymään. Vaan mikäs siinä, sitäkin värin vaihtoa on mukava seurata, omanlaisensa ruska sekin.

Kasvihuone on vielä vihreä, mutta lokakuun loppupuolella viimeistään on aika pistää sekin talviteloille. Minulla on kasvihuoneessa pääasiassa yksivuotisia kasveja, tomaatteja, kurkkua, chiliä ja vaihtelevasti muita. Kaksi viiniköynnöstäkin kasvarissa rehottaa, ja ne saavat tietysti pudottaa lehtensä ja siirtyä talvilepoon omia aikojaan.

Vinkkejä kasvihuoneen siivoukseen kyseltiin jo aiemmin syksyllä, joten tässä nyt pieni katsaus siihen. Kasvari on hyvä siivota jo syksyllä, jotta nitistetään mahdollisimman paljon taudinaiheuttajia ja tuholaisia, jotka muuten saattaisivat talvehtia kasvihuoneen rakenteissa. Kasvinjäänteet ja lehdetkin, kaikki eloperäinen roska on potentiaalista kasvualustaa haitallisille mikrobeille ja tuholaisten munille sekä koteloille, joten nekin pitää siivota pois.

Aloitetaan siis raivaamalla kasvusto. Kaikki taimet nostetaan maasta juurineen, tukinarujen kasvin ja maan kanssa tekemisissä ollut osa katkotaan ja viedään roskikseen. Kasvinjäänteet kompostoidaan avokompostissa, jos ne ovat terveitä. Jos kasveissa on ollut vaikeita kasvitauteja (esim. tomaatissa ruttoa), olisi hyvä hävittää ne sekajätteiden mukana tai kompostoida lämpökompostorissa. Tarpeeksi kuumana käyvä lämpökompostori hävittää tietääkseni myös muumiotaudin ja ruton itiöt – vaikka tähän ei kyllä ihan yksiselitteistä vastausta ole saatu edes alan ammattilaisilta.

Multa vaihdetaan 3-4 vuoden välein, jos mitään hankalaa maalevinnäistä kasvitautia ei kasvikaudella ole ollut. Mullanvaihto ja -lisäys kannattaa tehdä sitten vasta kevätsiivouksen yhteydessä.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous2

Laastipaljuissa viljeleminen on kätevää, jos tulee koko mullan vaihdon tarve, paljut on helppo tyhjentää kokonaan.

Jos käytössä on tippukastelujärjestelmä, suuttimet ja letkut nostetaan maasta, pestään ja varastoidaan pakkasettomaan paikkaan talveksi. Kasvihuoneen vesiastiat tyhjennetään. Tuuletusluukkujen automaattiavaajien sylinterit ruuvataan irti (joissakin malleissa irrotetaan koko avaaja), pyyhitään puhtaaksi ja laitetaan varastoon.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous3

sp_kasvihuoneen-syyssiivous1

Lattia ja käytävät lakaistaan, kivi- ja puulattiat huuhdellaan.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous4

Kasvihuone pestään sisältä ympäristöystävällisillä aineilla, siis mäntynestesaippualla, kuumalla vedellä ja pehmeällä harjalla. Ja jynssätäänkin sitten kaikki rakoset puhtaaksi, ruuvien kolot ja ahtaat nurkatkin. Itse olen käyttänyt jopa hammasharjaa hankalimpiin rakoihin. Kaikkiin noihin paikkoihin voi jäädä talvehtimaan ei-toivottuja ötököitä ja tauteja, ja näin niistä ainakin suurin osa saa lähtöpassit. Samalla tulee tarkistetuksi, että kaikki ruuvit ovat paikallaan ja tiukasti kiinni, ja lasi- tai kennolevyt ehjiä ja raameissaan. Seinien ja rakenteiden huuhteluun voi käyttää vesiletkua, miksei painepesuriakin, mutta silloin kannattaa olla varovainen paineiden kanssa.

sp_kasvihuoneen-syyssiivous7

sp_kasvihuoneen-syyssiivous6

 

Kasvihuoneen ovet jätetään pesun jälkeen auki, että rakenteet kuivuvat. Ulkopuolen pesemisen voi jättää kevääseen, sillä talven aikana seinät likaantuvat kuitenkin. Keväällä tehdään sitten samanlainen siivous sisältä, ja silloin myös ulkoseinät pestään, mutta urakka on kokonaisuudessaan silloin huomattavasti keveämpi.

Kasvihuoneesta on iloa talvellakin. Siellä voi talvettaa arempia kasveja, multaan upotettuna ja pakkaspeitteellä peitettynä. Meillä kasvihuoneessa  (kennolevyinen) säilytetään talven ajan myös puutarhan työkaluja, ruukkuja ja kalusteita, joten huone on hyödyllinen ympäri vuoden.