Vinkkejä kaivataan: miten kirjata kasvien nimet muistiin?

Voi, kunpa olisin järjestelmällisempi lajien ja lajikkeiden nimien kanssa! Se pätee useimpiin kasveihin sipulikukista koristeheiniin. Perustulppaanin  lajikkeella ei ole kovin suurta merkitystä, sillä se kukkii vain vuoden tai pari. Pitkäikäisten kasvien nimet olisi kuitenkin hyvä olla tiedossa.

Keinoja muistaa nimet:

  • Moni harrastaja muistaa nimet ällistyttävän hyvin. Ylivoimainen tapa! Valitettavasti en itse kuulu näihin onnekkaisiin.
  • Jotkut upottavat kasvin tyvelle  nimilapun, joka löytyy pienellä kuoputtamisella tai lehdistön haromisella. Siis saattaa löytyä.
  • Muistiinpanot. Olen nähnyt myös excel-taulukoita lajikkeista. Vaikuttavaa!
  • Nimilappujen jemmaaminen varastoon tai autotalliin. Kokemusta on: tuloksena laatikollinen sekalaista roinaa. Mukana myös kaikkien kymmenen vuoden aikana kokeiltujen salaattien siemenpussit, narua, roskia, kuivia oksan karahkoja  yms.
  • Valokuvaaminen. Viime syksynä kuvasin sipulipakkaukset  kuvineen. Minnekö istutin sipulit? Se selvinnee kevään aikana.
  • Viimeinen kohta saattaa olla se tärkein: muut vinkit. Jos sinulla ideoita nimeämiseen, kerro niistä minulle!

Krookuksista eli sahrameista olen kuitenkin suhteellisen hyvin perillä. Kuvasin näet kasvit kukkivana nimilappujen kanssa. Siniliila ’Ruby Giant’ -tähtisahrami kukkii penkissä vuodesta toiseen. ’Ard Schenk’ -kultasahrami helottaa puhtaanvalkoisena mättäänä perennapenkissä.

Kuvauspäivä 5.4. 2014

 

Ruby Giant 6420 pieni ard Schenk IMG_6425

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *