Valkosipulin täystuho?

Ikäviä uutisia kasvimaalta! Huomasin tänään yhden valkosipulin mädäntyneen ja pelkään koko sadon tuhoutuvan! Luulen, että kyseessä on sipulinfusarioosi eli sipulimätä.

vs1

Kiskaisin taimen maasta ja kiikutin sen sekajäteastiaan heti kuvaamisen jälkeen.

Ennen valkosipulit olivat täysin  terveitä. Harmi vain, että  istutin vuosia sitten kasvimaalle hopeasipulin istukkaita, jotka mätänivät sateisena kesänä penkkiin. Myös lähellä kasvavat valkosipulit sairastuivat. En ole halunnut luopua valkosipulin kasvatuksesta, mutta olen vaihtanut kasvupaikkaa vuosittain.

MTT:n sivustolla on masentavaa luettevaa sipulimädästä:

’’Fusarium-sieni tuottaa sienirihmastoa sekä itiöitä, joiden avulla se infektoi kasvustoa ja säilyy maassa. Suvuttomat kestoitiöt eli klamydosporit auttavat sientä talvehtimaan Suomen olosuhteissa. Viljelymaan pinnalle jätetyt kasvijätteet ovat suotuisia paikkoja sienen itiökehitykselle. …Fusarium-sieni säilyy kauan viljelymaassa, joten sen torjunta on haastavaa. Ennaltaehkäisy on tautitorjunnan perusta.Hyvästä viljelyhygieniasta ja riittävästä viljelykierrosta on tärkeää huolehtia. Sipulilla viljelykierron tulisi olla noin 3-4 vuotta. Terve istukasmateriaali on oleellinen osa niin sipulimädän kuin muidenkin kasvitautien torjuntaa. ’’

Lähde: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/hankkeet/luomupuutarha/Tietokortti_sipulin%20Fusarium_08_14.pdf

Aion  tarkkailla valkosipuleita ja poistaa tai syödä epäilyttävät taimet sen tien!

Olin levittänyt talvivalkosipuleille tuhdin kerroksen ruohokatetta. Näin sateisena alkukesänä katteesta on pelkkää haittaa. Vedin sen kiireesti sivuun. Harmi etten hoksannut tehdä sitä aiemmin. Märkä maa lisää fusarioosin tuhoja.

vs2

Poistin katteen myös kaikilta muiltakin vihanneksilta ja kukilta, kuten narsissitupakalta (kuva alla).

tup1

Katteen alla lymysi pieniä peltoetanoita. Ne olivat syöneet  ruusupavun alimmat lehdet reikäisiksi. Pavut olivat olleet harsotötteröiden suojissa, joten tuhot jäivät huomaamatta.

rp1

Onneksi ruusupavun ja salkopavun  taimet toipuvat, sillä tuhot ovat vähäisiä. Tiedän kokemuksesta, että kylvetyistä pensaspavuista olisi vain pelkät tikut!

Ps. Oletko kuullut sanontaa: ’’Sipulinviljelijän lapsesta ei tule sipulinviljelijää’’?  En uskonut sen koskevan minua millään lailla! Onneksi tästä ei ole elanto kiinni. Ainakin perunat näyttävät hyvältä!

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *