Valkosipulin kasvatus monivuotisena

Valkosipuli on helppo viljelykasvi. Erityisen vaivaton se on, kun kasvatus on monivuotista.

Minulla kasvaa talvivalkosipulia kolmessa eri paikassa:

  1. Ensimmäinen on rivistö, joka on istutettu viime syksynä kynsistä normaaliin tapaan. Sipulit saavat pullistua niin muhkeiksi kuin vain jaksavat. Lannoitan ja kastelen sipuleita kesällä. Nyt piipat ovat noin viisisenttiset.
  2. Toinen satsi on kasvanut samassa paikassa jo vuosia. Se on lähtöisin yhdestä istusilmuja muodostaneesta kukinnosta. Korjaan kasvustosta lehtiä ja kokonaisia sipuleita juurineen päivineen. Näin saan tuoretta valkosipulia koko kesän. Kasvusto saa olla lähes oman onnensa nojassa. (Viime keväänä blogissani oli kuvia ystäväni monivuotisesta sipulikasvustosta. Itusilmuista levinnyt kasvusto on todella tuuhea.)
  3. Kolmannen kannan (kuvassa alla) sain tuppaana vuosi vuotta sitten ystävältä. Tämä kasvusto on  varjossa, joten se lähtee hitaasti kasvuun. Viime vuonna en raatsinut korjata satoa tästä kasvustosta, mutta nyt raatsin!
vsip2

18.4. 2016

Melko aurinkoisessa paikassa olevasta kasvustosta (kuva alla) olen jo hieman maistellutkin satoa. Koska varsia kasvaa runsaasti, korjaan niitä kokonaisina. Kynsissä ei ole kuivia väliseiniä, joten sipulin voi silputa ja syödä ihan kokonaan. Harventaminen tekee vain hyvää kasvustolle. Annan tämän kasvuston levitä vain kynsistä jakautamalla.

vsip1

18.4. 2016

Valkosipulit tuottaisivat roppa kaupalla itusilmuja, jos kukintoja ei kerää. Kukintojen poistaminen onkin tärkeä muistaa, sillä muuten piha täyttyisi valkosipulista.

vsip3

Istusilmuja kesä 2015

Entäs sitten kasvitaudit? Sain istukkaiden mukana kaksi vuotta sitten inhan sienitaudin, joka tarttui uusiin istutuksiin. Mitään ongelmaa ei ole kuitenkaan ollut monivuotisessa kasvustossa, vaikka kynsilaukka on kasvanut samassa paikassa vuosia. Oikeastaan vaikuttaisi olevan ihan päinvastoin: samassa paikassa kasvavat sipulit näyttävät viihtyvän vuosi vuodelta paremmin. Liekö syynä se, että sipuli hyötyy valtavasti mykorritsasta eli  sienijuuresta? Sienijuuri parantaa kasvin taudinkestoa ja veden- ja ravinteidenottoa.

 

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Olipa hyvä tieto. Minulla oli tuollainen itusilmuista lähtenyt laaja kasvusto pitkään kasvimaalla. Keväisin käytin varsia mietona valkosipulina salaateissa. Hölmöyksissäni hävitin kasvuston jonkin viljelyksen tieltä. Ensi kerralla annan sen rehottaa, on niin herkullista. Minulla on talvivalkosipulit vasta parin sentin mittaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *