Tyrnin lehdet – kotoinen vihreä tee

Tänä talvena olen miettinyt kiivaasti tyrnille sopivaa kasvupaikkaa.  Pihassa on paljon puita ja varjoa, mikä vaikeuttaa paljon aurinkoa vaativan taimen istuttamista. Kyllä vaan: taimen! Mielessäni on nimittäin marjasadon asemasta lehtisato.  Tyrni on kaksikotinen kasvi, joten marjasato vaatisi hede- ja emikasveja.

Viime syksynä haudutin tyrnin lehdistä miedon makuista teetä.  Lehtiä voi helposti kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi.

Lehdet ovat varsinaista voimaruokaa. Ne  sisältävät muun muassa C- ja E-vitamiinejä, steroleja, hivenaineita ja ties mitä.

Luomuinsituutti on koonnut paljon aineistoa tyrnin terveysvaikutuksista:  http://d3vsgec5pd3juy.cloudfront.net/wp-content-new/uploads/meillakotona/sites/15/2016/03/Tyrnin_viljelysta_ja_terveysvaikutuksista_Kauppinen_22.9.2015.pdf

Olisi mahtavaa, jos tyrnin lehdistä tulisi vihreän teen kaltainen juoma!  Mutta siihen taitaa olla matkaa, kun ottaa huomioon kaikki mahdolliset esteet.  Parasta on siis kerätä tyrnin lehtiä itse ja jauhaa ne viherjauheeksi matcha teehen!  Tai ainakin lisäksi voimajauhetta piristävän matchan joukkoon.

tyrn1

Lehdet kuivavat nopeasti huoneenlämmössä. Kuivattuja ja tuoreita lehtiä kannattaa hauduttaa pitkään, vähintään puoli tuntia tai mieluusti yön yli.

 

Kommentit
  1. 2

    Rouva Ryytimaa sanoo

    Hei Anna! Kiva kuulla, että haluat testata! Jos tee tuntuu miedolta, kokeile mausteeksi timjamia tai vaikkapa laventelia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *