Tomaattisadon pelastaja

Olen seurannut tänä kesänä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kasvitunneleita. Viljelylaatikoissa kasvaa paljon lämpöä vaativia lajeja ananasalviasta chileihin ja tomaattiin.

Alkukesällä kasvuston päällä oli sekä harso että muovi. Sää oli niin kolea, että katteiden suurin hyöty vaikutti olevan sen antamassa sateensuojassa.

Heinäkuun alussa tuntui, että raakileet jäävät tänä kesänä kypsymättä  – tunnelista huolimatta.

kum5

Heinäkuun alku.

Mutta elokuun ensimmäisellä viikolla tilanne oli jo ihan toinen. Kirsikkatomaateissa oli runsaasti kypsiä hedelmiä. Ei hullumpaa ilman kasvihuonetta.

kum2

Elokuun ensimmäinen viikko.

Viljelytapa on entuudestaan tuttu, mutta puutarhan toteutus on siisti ja jämäkkä. Viljelylaatikot on rakennettu rinteeseen.

Tomaattitunneli on korkea, joten se voi olla kasvuston päällä pitkään.

kum

Kaaret on taivutettu vahvoista vesiputkista. Ne kannattavat lautoja, joiden ympärille katteet rullataan. Idea on sama kuin rullaverhossa: katteet voi vetää alas kokonaan tai osittain. Ne pysyvät myös puhtaina eivätkä ne loju myttynä jaloissa.

kum3

Leveän reunuksen päälle voi istahtaa…

kum4

Elokuun ensimmäinen viikko.

…jos paikkoja on vielä vapaana!

Kommentit
 1. 1

  valpurikarinen sanoo

  Ihana kurkkurivistö! Kumpulassa olen aina ihaillut noita kasvilavoja, ne ovat niin kaunis tapa kasvattaa hyötykasveja. Mukavaa, että tomaattia tulee sittenkin.

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Ovat tosiaan hienoja! Ilman noita lavoja näkymä olisi kovin erilainen!

 2. 2

  S sanoo

  Hienon näköistä! Ompa kurkutkin kasvaneet! Omiini ei taida juurikaan kurkkuja tänä vuonna tulla. Kylvitkö kurkun siemenet suoraan viljelylaatikoihin vai esikasvatitko ensin? Pitäisiköhän munkin tehä tuollainen katosrakennelma viljelylaatikkoni ylle 🙂

  • 2.1

   outitynys sanoo

   Itse vasta haaveilen kurkkulavoista. Kuvat ovat Kumpulan kasvitieteellisestä. Haaveilen itse juuri tuollaisista, mutta pitää malttaa hetki, että saan sopivan tilan järkättyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *