Takuuvarma houkutin

Kun pihassa lentelee vain kaaliperhosia, tarvitaan järeitä keinoja houkutella muita lajeja. Ostin  syyssyrikan, joka tunnetaan yhtenä parhaana perhoskasvina.

Perhospuutarha-kirjassa Kauri Mikkola ja Hannu Tanner kuvaavat syrikkää näin:

’’Varma valinta perhospuutarhaan on syrikkä. Jos se ei houkuttele perhosia, jotakin on vialla.’’

’’Buddleja, syrikkä eli syyssyreeni houkuttelee vastustamattomasti loppukesän täpläperhosia.’’

Nyt ei vaadita kärsivällisyyttä. Taimi kukkii hienosti, joten pääsen heti testaamaan pensaan vetovoimaa perhosten parissa. Riittää kun nostan taimiruukun penkkiin odottamaan istutusta.

syr1

Syrikka lunasti lupaukset. Kun menin aamupäivällä pihalle hakemaan yrttejä, syrikän kukinnoissa leijaili karttaperhonen.

syr2

Kukat tuoksuvat makeilta. Onneksi taimessa on vielä nuppuja, joten kukinta jatkuu pitkään. Aion leikata ruskettuneet kukinnot pois, jotta pienet sivukukinnot jaksavat varmasti avautua.

Syrikka on talvenarka. Paikka on kuitenkin otollinen, sillä maa on läpäisevää.

syr4

’Buzz Sky Blue’ -syyssyrikkä (Buddleja davidii)  on laventelinsininen.  Kuvassa väri näyttää tosin lähes liilalta. Olisiko pitänyt valita sittenkin vaaleanpunainen lajike?

Perhospuutarha-kirjassa nimittäin sanotaan, että päiväperhosilla on selvät väripreferenssit.  Vaaleanpunainen kukinto houkuttelee eri perhoslajeja kuin purppura tai violetti.

Näin aion toimia:

  • Jos syrikkä selviää talvesta ja kukkii ensi kesänä, se saa vaaleanpunaisen kaverin.
  • Jos pensas kuolee, sen tilalle tulee vaaleanpunainen lajike.

Uuden taimen aion kuitenkin istuttaa jo keväällä tai alkukesällä, jotta sille jää koko kesä aikaa juurtua ja valmistautua perhosten saapumiseen!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *