Taktiikkana herttaisuus

Lemmikin hennot versot eivät koskaan tunge mistään väkisin. Ehei – lemmikki on hienovarainen. Se  hyödyntää jokaisen tyhjän paikan ja kolon, mutta sirosti ja ilmavasti. Kasvusto pielustaa marjapensaan ja pilkuttaa perennapuskan sinisillä kukillaan. Näyttää siltä kuin sinipiikkiputki, siperiankurjenmiekka, nokkonen ja lehtosinilatva kukkisivat.

Siperiankurjenmiekka.

Siperiankurjenmiekka.

Puistolemmikki (Myosotis sylvatica) kukkii alkukesällä. Laji on kaksi- tai monivuotinen.

Lemmikki tekee kukkaryhmälle saman kuin harsokukka kukkakimpulle!

Viherraitatulppaani ja puiistolemmikki.

Viherraitatulppaani ja puiistolemmikki.

Lemmikki  tunnistaa herkät kasvit, joiden lomaan se asettuu omalla lempeällä tavallaan. Perhosorvokki ja lemmikki – yhdessä olemme söpöimmät!

Perhosorvokki.

Perhosorvokki.

Yhdessä penkissä valkoinen loistaa valtalajina. Taisin istuttaa penkkiin  ’Victorian White’ -puistolemmikin taimia.

Valkoista ja sinistä.

Valkoista ja sinistä.

Puistolemmikistä onkin useita lajikkeita. Siitä olen varma, että sinipiikkiputken kupeessa kasvaa  ’Victoria Indigo Blue’. Sen  tunnistaa syvänsinisistä kukista ja tiiviistä kasvustosta.

lem6

Puistolemmikki ’Victoria Indigo Blue’ .

Vaaleanpunaisen ’Victoria Pink’ -lajike olisi suloinen.  Taidan kuitenkin  unohtaa sen, sillä lemmikin kanssa kukkii samaan aikaan alaskankleitonia. Yksi vaaleanpunainen, pienikukkainen röyhyilijä riittäköön!

IMG_9424BL

Alaskankleitonia, karhunlaukka ja lemmikki.

Entäs sitten monivuotinen luhtalemmikki (M. scorpioides), joka kukkii elokuulle saakka? Ehkäpä minulle riittää alkukesän haikean suloinen kukinta. Ehkäpä haluan yhdistää taivaansiniset kukat mustarastaan liverrykseen, syreenin tuoksuun ja omenapuiden kukintaan.

Lemmikin taimia putkahtaa lähes kaikkialta, missä on tyhjää tilaa. Ne kasvavat somissa tuppaissa, joita on myös helppo siirrellä mielensä mukaan.

Kylväytyneitä taimia.

Kylväytyneitä taimia.

Siirsin taimia keväällä kasvimaalta perennapenkkeihin, kärhöjen tyvelle ja kasvimaan laitaan, jossa maassa talvehtinut kruunuvuokko kukkii jo!

Kruunuvuokko.

Kruunuvuokko.

Kaikkien jättikukkaisten risteymien rinnalla pieni, uskollinen ja vaatimaton kukkija säilyy ikuisesti rakastettuna.  ’’Ärä unusta mind’’  kuuluu lemmikin sanoma viron kielellä!

 

         Todellinen rakkaus

Partahalla lähtehen

loistaa lemmenkukkanen.

Miks’ sen hymy sinervä,

vaikk’ on alla musta multa?

Miks’ on kellervä suu?

Lähde on niin selkeä –

taivaan sini, tähden kulta

siitä sille kuvastuu.

          Uno von Schrowe (1853–1886)

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *