Taimikasvatus

Kääk!

Monien viherpeukaloiden ikkunoilla ja led-valoin varustetuissa taimihyllyköissä kasvaa jo laatikkokaupalla kylvöksiä ja koulittuja taimia. Perennoja, chilien luonnonlajeja, keijunmekkoa, rosmariinia, okraa…

Taidan tuntea kylvökateutta! Eikä asiaa paranna se, että ystävänikin oletti ikkunoiden täyttyneen poteista. ’’Täh, missäs taimet?’’, hän ihmetteli.

Totuus on karu (ja myöskin nolo uuden blogin pitäjälle): keittiössä nököttää pieni sushirasia, josta on noussut muutama basilikan taimi. Taimikasvatukseen hankitut kasvilamputkin ovat vielä autotallissa ja – sinne ne myös taitavat jäädä tänä keväänä.

Totta puhuen tämä kevät ei poikkea juurikaan muista vuosista. Normaalisti kylvän basilikan maaliskuun alussa, jotta saan siitä aikaista satoa. Tänä vuonna kylvö jäi viime viikolle.

Olen huomannut, että huhtikuu on loistavaa kylvöaikaa useimmille kasveille. Samoin toukokuun alkupuoli, jolloin ripottelen vihannesten, yrttien ja kukkien siemeniä pieniin potteihin ja kennostoihin. Taimet kasvavat hurjaa tahtia, kun valoa ja lämpöä on runsaasti. Kaikkein hidaskasvuisimmat lajit ostan suosiolla taimina.

Kylvöhuuma odottaa tosin kulman takana. Kun se iskee, multa pöllyttää nenänpään ja sukat mustiksi.

 

keijunmekko

Keijunmekko on hidaskasvuinen! Onneksi sen voi talvettaa tai kasvin voi ostaa kukkivana.

 

Ps. Olen huomannut, että ikkunan koko saattaa olla taimikasvatuksessa ilmansuuntaa olennaisempi seikka. Minulla itään ja pohjoiseen avautuva kulmaikkuna on otollisempi valon kannalta kuin pienehkö eteläikkuna.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *