Tähkälaventelien kirjoa

Tähkälaventelit ovat hieman kirjavaa sakkia. Todistan väitteeni tuoreella kuvasarjalla, joka on kuvattu kolmessa eri paikassa.

1. Kuvasarjan  aloittakoon oma, vuosia vanha laventeli. Yksi ainut taimi peittää lähes neliön alan. Kasvusto on melko lamoava.

Kasvi on jäänyt todella vähäiselle hoidolle. Keväällä olen nippaissut kuivat versojen kärjet pois ja sekoittanut pintamultaan kananmunan kuoria.

lav2

Pienet kukkavanat kurottauvat innokkaasti aurinkoa kohti. Kasvupaikkaan paistaakin aurinko vain osan päivästä.

lav3

Keväällä istutin saviruukkuun tähkälaventelin taimen, jonka ostin puutarhamyymälästä. Sen lehdet ovat todella harmaat ja paksut verrattuna vanhaan kasviini. Ruukussa on tallella nimilappu, jossa lukee Lavandula angustifolia. Kukinnasta ei ole tietoakaan, mutta hopeinen lehdistö on tuuhea ja kaunis ja se tuoksuu ihanalta.

Tätä kasviparkaa olen kiduttanut pienessä saviruukussa.

lav1

Mutta eipä hätää! Tiedossa on parempia apajia, jossa laventelit saavat yllin kyllin aurinkoa ja hyvää hoivaa.

2. Annalan puutarhan laventelirivistö nauttii auringosta aamusta iltaan. Lehdet ovat selvästi pitemmät ja paksummat kuin kotipihani tähkälaventelissa. Topakan jämäkkä laventeli kasvaa viehkeänä rivistönä penkin reunassa.

lav4

Kukinnot ovat pörhäkän tuuheita ja niiden väri on voimakkaampi kuin omien laventelieni.

lav9

Valkoinen tähkälaventeli on hillittykasvuinen. Kukinto on harvanpuoleinen, siro ja pitkäkaulainen. Koko kasvusto on hieman vaatimaton siniseen verrattuna. Nuuh-uuuh, tuoksu ei kylläkään jätä moitteen sijaa.

lav6

3. Kolmantena seuraa Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan tähkälaventeli. Nimilappukin on paikallaan ja siinä lukee jo kovin tutuksi tullut tieteellinen nimi: Lavandula angustigolia. Tähkälaventelin kukinta on kerrassaan loistokas. Aurinkoa on täällä yllin kyllin ja taimet näyttävät tuuheilta palloilta.

lav8

Onneksi lähellä on penkki, johon voi istahtaa nauttimaan laventelin kauneudesta.

Sitten onkin jo aika päättää kierros ja palata kotiin. Mikäs olisikaan sen mukavampaa, kun kotipihalla tuoksuu laventeli. Tarkistan samaan syssyyn laventelin taivukkaiden tilanteen. Lupaavalta näyttää – painona olevan kiven alla risteilee hentoja, valkoisia juuria!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *