Sushia pukkaa, Hostaa pöytään?

Kaikkea pitää maistaa -sääntö tuntuu pätevän nyt ällistyttävän moniin kasveihin.

Mutta pitääkö ja kannattaako kaikkea maistaa ja syödä? Se tulee mieleen, kun katson kuvia sinikuunliljan maasta punkevista versoista. Nuoria, mietoja versoja voisi käyttää pinaatin tapaan. Keitetyllä ja marinoidulla versoilla voisi täyttää susheja.

Olen pitänyt sinikuunliljaa (Hosta sieboldiana) lähes myrkyllisenä tai ainakin syömäkelvottomana 80-luvulta saakka, joten en miellä sitä lehtivihannekseksi  ihan saman tien. (Huom! Myrkytystietokeskuksen sivuilla kuunliljan sanotaan olevan myrkytön.)

Tässä kuvassa satoaika on vasta edessäpäin. Jätin kuvaamatta parhaan satoajan, jolloin lehdet muistuttavat tötteröitä.

IMG_4917BL 2

Hostan makuun olisi kenties helpompi päästä, jos sitä voisi ensin maistaa jonkun toisen kokkaamana.

IMG_4917BL

Ehkäpä tänä keväänä sinikuunliljan versoja päätyy leikkuulaudalle ja pannulle.  Lehtokotilotkin pitävät Hostasta. Muistan erään nilviäistutkijan sanoneen, että lehtokotilo tietää ihmistä paremmin, mikä on terveellistä, ja mitä kannattaa syödä. Tätä ohjetta en tosin kehota soveltamaan.

Jos kiinnostuit, lue lisää esim. täältä: www.americanhostasociety.org. Täällä on kuvia vuoristokuunliljasta (H. montana) tehdyistä annoksista. www.hostasdirect.com.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *