Sitruunaverbena – ihana teeyrtti

Kasvatan sitruunaverbenaa joka kesä, sillä se on yhden perheenjäsenen suosikkiyrtti teehen. Välillä yrtti kasvaa kasvimaalla, välillä taas tuoksukasvina portailla.

Tänä vuonna istutin kaksi tainta kohopenkkiin. Yllättäen sitruunaverbena (Aloysia triphylla) kuuluu sateisen ja viileän kesän menestyjiin!Kasvusto on tuuhea ja yli polvenkorkuinen. Toki kasvu olisi nopeampaa, jos säät olisivat lämpimämmät.

sv1

Kaksi tainta on  tuottanut satoa mukavasti. Sitä paitsi sitruunaverbena on riittoisa yrtti. Pari–kolme voimakkaan makuista versoa riittää antamaan sitruunaista makua jopa kannulliseen teetä. Usein lisään teepannuun kaveriksi  muitakin yrttejä, kuten esimerkiksi timjamia.

Raikas, sitruunainen maku sopii ihanasti myös jääteehen!

sv5

Viime vuonna kuivatin versoja, mutta niiden käyttö jäi muutamaan kertaan. Olimme tottuneet tuoreen sitruunaverbenan makuun, joka antaa juomaan ja ruokaan sitruunaisen maun ilman kitkeryyttä. Kuivattu sato maistuu vähän kuin kuivalta heinältä!

Ostan suosiolla keväisin uudet taimet. Talvetuskokeiluni ovat epäonnistuneet, sillä sitruunverbena kuivettuu herkästi. Leikkaaminenkaan ei ole saanut kevällä kasvia virkoamaan! Aion kuitenkin kokeilla talvetusta taas kerran ja kastella taimia säntillisemmin kuin aiempina vuosina.

sv2

Sitruunaverbenaa myydään vain satunnaisesti ruukkuyrttinä, sillä sen lehdet tummuvat ja karisevat herkästi! Toivon, että ongelma saataisiin ratkaistua, jotta tuoretta sitruunaverbenaa olisi saatavilla talvellakin.

Toisaalta muutaman kuukauden tauko yrtin käytössä tekee hyvää! Se saa oman yrttisadon maistumaan entistäkin ihanammalta!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Itse kuulin tästä yrtistä vasta tänä vuonna. Keväällä ja alkukesällä sitä yritin etsiä, mutta ei onnistanut. Mistä löysit omasi?

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Taimia on tosiaan vain satunnaisesti myynnissä. Itse ostin taimet Pirkkolan Muhevaiselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *