Sitruunainen suosikkini

Voi hurja! Sitruuna-ajuruoho näyttää kauttaaltaan ruskettuneelta. Kasvi on vuosikausia talvehtinut hyvin, mutta kahtena viime talvena parin neliön kasvusto on ruskettunut kauttaaltaan. Päätin viime keväänä seurata tilannetta.

Sitruuna-ajuruoho nyt.

Sitruuna-ajuruoho nyt.

Kuinka ollakaan, ajuruoho lähti hyvin kasvuun. Virkeimpiä olivat reunalla olevat rönsytaimet. Heinäkuussa kasvi kukki jo entiseen tapaan ihanasti. Se valtasi lisää alaa. Mielessä oli selvästi jättää vanha kasvupaikka saskatoonin juurella ja rynnätä kasvimaalle.

Sitruuna-aujuruoho heinäkuussa.

Sitruuna-aujuruoho heinäkuussa.

Leikkasin kukkia ja versoja teehen ja ruokiin! Rakastan sitruuna-ajuruohon makua! Yksi verso nostaa vihreän teen uuteen ulottuvuuteen. Haudutin teetä myös lääkkeeksi kröhään ja nuhaan.

Viime keväänä istutin  ruukkuun yhden rönsytaimen. Taimi talvehti pienessä purkissa ulkona ja pukkaa nyt vihreitä lehtiä innolla. Sen sijaan maassa kasvava ajuruoho näyttää kuivalta muutamaa vihreää versoa lukuun ottamatta. Siis sama tilanne kuin vuosi sitten.

Sitruuna-ajuruoho n rönsytaimi ruukussa.

Sitruuna-ajuruohon rönsytaimi ruukussa.

Odotan vielä, mitä kuivanoloiselle kasvustolle tapahtuu. Joka tapauksessa aion siirtää muutaman rönsytaimen uuteen paikkaan. On myös ilmiselvästi aikaa jakaa kasvusto.

Talvehtineen ruukkutaimen annoin ystävälle! Toivon hänen nauttivan tuoksuvista lehdistä ja ihanista kukista. Itsekkäitä tarkoitusperiäkin on mukana: jos tiukka paikka tulee, uusi alku kasvista on helposti saatavilla. Ja juuri tämä kanta säilyy puutarhassa.

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *