Salvia – ihana mausteyrtti

Salvia oli minulle pitkään mauste, josta en piitannut lainkaan. Yrttikirjoissa sen kerrottiin sopivan erityisesti rasvaisen lihan mausteeksi – ei parasta mahdollista mainosta kasvissyöjälle. Keräsin salviasta muhkeita kimppuja ystävälleni, joka haudutti versoista teetä menopaussioireita lievittämään. Omassa keittiössä yrtti jäi käyttämättä!

Yrteistä innostunut Maijakin kehotti minua kokeilemaan salvia-voikastiketta italialaiseen tapaan. Salviaa voisi upottaa kastikkeeseen runsaasti ja maku olisi ihana. Sain jopa reseptinkin. Kitkeränmakuinen maustekasvi ei kuitenkaan houkutellut minua kokkailemaan – Maijan hehkutuksesta huolimatta.

Kunnes Rooman matkalla tilasin pastaa salviakastikkeella. Nam! Sen jälkeen olemme tehneet – noh, tyttäreni on tehnyt – salviakastiketta monia kertoja. Lotraamme kastiketta pastan päälle ja usein myös kalan päälle. Etenkin vähärasvaisen kalan, kuten ahvenen, päällä kastike maistuu taivaalliselta. Se sai myös sisareni hullaantumaan salviaan!

Tässä yksi resepti salvia-voikastikkeen valmistamiseen. Ideana on freesata salvian lehdet nopeasti voissa. Yksinkertaista, italialaista ruokaa parhaimmillaan!

Salvia-voikastike

 1. Kuumenna voi pannulla.
 2. Silppua salvian lehdet ja lisää ne pannulle, kun voi alkaa ruskistua. Määrä voi vaihdella muutamasta lehdestä jopa desilitraan.
 3. Pyörittele lehdet nopeasti voissa. Sopiva aika on parikymmenen sekunnin luokkaa.
 4. (Mausta suolalla. Itse en lisää suolaa.)
 5. Kaada kastike kalan tai pastan päälle. Raasta pastan päälle parmesaania.

Kasvatin viime vuonna ryytisalvian lisäksi neljää salvia lajiketta: keltakirjavaa, punalehtistä ja kahta isolehtistä. Ne olivat  koristeellisia ruukuissa.

salv1

Isolehtinen lajike ruukussa viime kesänä.

Lajikkeet lisätään pistokkaista, ja niiden talvenkestävyyden sanotaan olevan tavallista ryytisalviaa heikompi. Istutin taimet kuitenkin penkkiin myöhään syksyllä. Kaikki maahan lykätyt taimet talvehtivat ja versovat nyt innolla. Todistusaineistona kaksi tänään napattua kuvaa.

sal2

Leveälehtinen salvia .

Keltakirjava lajike.

Sen sijaan vanha ja muhkea salviapuska kuoli. Monista lajeista sanotaan, että ne kannattaa uudistaa muutaman vuoden välein. Nuoret taimet ovat elinvoimaisia ja ne talvehtivat vanhoja paremmin. No, en uudistanut salviaa ja tässä lopputulos:

sal4

Ryytisalvia.

Onneksi tilanne ei ole kuitenkaan ihan näin toivoton, sillä kahdessa versossa näkyy elämää. Saan salviasta pistokkaita! Tavallinen ryytisalvia on nimittäin parasta salvia-voikastikkeesssa! Ja parhaalta maistuvat penkissä jo vuosia kasvaneen salvian lehdet!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kiitos tuosta talvetusvinkistä! Olenkin aina ihmetellyt, miksi salvia parin vuoden jälkeen kuolee ja sen vuoksi vähän vältellyt kasvia. Taidan uskaltautua tänä vuona hankkimaan muutaman uuden version, jos vaikka talvehtisivat!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Itsekin unohdin uusia salvian. Tai olin saamaton!

   Onko sinulla hyviä salviareseptejä?

   • 1.1.1

    sanoo

    Salvia on tosi hyvä lisä pizzan tai focaccian päällä, erityisen hyvää salvialla maustettua pizzaa sain ystävältäni, joka oli laittanut salvian kaveriksi savumuikkuja. Nam! Suosikkini on kuitenkin mainitsemasi voi-salviakastike pastalle.

    • 1.1.1.1

     outitynys sanoo

     Nam! Focaccian päällä olenkin syönyt salviaa. Sopii siihen tosi hyvin. Ajattelin myös kokeilla focacciaa, jonka päällä on salvian lisäksi perunaa. Salviaa ja savumuikkuja ei tulisi ekana mieleen laittaa pitsaan. Voisi myös olla ihana lisuke sellaisenaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *