Puutarhurin pikatesti

Seuraavana vuorossa puutarhurin pikatesti! Aloita valitsemalla kahdesta vaihtoehdosta mieluisampi.

A. Vaihtoehto:

leim1

B. Vaihtoehto:

leim2

Molemmissa kuvissa (A ja B) on sama vanha, yli 1,5 metrin korkuinen syysleimukanta. Se muistuttaa syreenileimua, mutta poikkeaa siitä jonkin verran. Kukinto on hieman isompi ja kukka on valkoliila.

Rouva Ryytimaan valinta on ilmiselvä: B. Nautin luonnollisesta kasvutavasta ja siitä, kun yksittäinen kukinto erottuu.  Kasvuston sitominen tupuksi ei houkuttele minua. Poikkeuksen tekee maahan kupsahtava kultapallo, jonka pidän ojennuksessa narulla ja seipäällä. Mikä tahansa lopputulos käy laatuun.

On kuitenkin olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto.

Se on vaihtoehto C.

leim3

Sille on käytännöllinen syy. Olen näet istuttanut syysleimun taimet liian lähelle kulkureittiä, jolloin ne rötköttävät polun päällä. Pari viikkoa sitten sidoin versot löyhästi narulla tukikeppiin. Kun seuraavan kerran katsoin leimukukkia, kasvusto oli hirtetty sumpuksi. Kukinnot olivat muuttuneet liilaksi puuroksi. Tein oitis vastaiskun  ja löysensin sidosta.

Nyt osa kukista asettuu ilmavasti, mutta perennan ohi pääsee sujahtamaan. Tuloksena siis vaihtoehto C, jota voi kutsua myös kompromissiksi. Sidoksetkin ovat pysyneet paikallaan.

Mutta palataan takaisin pikatestiin! Ole hyvä, tulokset ovat alla.

Valitsitko vaihtoehdon A vai B?

A: Pidät siitä, että kasvustot ovat ryhdikkäitä ja kukat pysyvät ojennuksessa. Nypit kukinnoista yksitellen kuihtuneet kukat ja poistat kellastuneet lehdet vadelmapensaastakin. Pluspisteitä säntillisyydestä, mutta pitäisikö joskus hieman hellittää? Voiko siitä olla paljon haittaa, jos kostea kasvusto retkottaa pihapolun päällä?

B: Nautit luonnonmukaisesta ja rennosta tyylistä. Tärkeintähän puutarhassa on tunnelma, ei kantatut penkkien reunat. (Tosin nekin kelpaisivat kyllä).  Annat vanhojen  kukintojen kuihtua (lue: siementää ja levitä liikaa) rauhassa. Tuet kasveja vasta pakon edessä. Oletkohan kuitenkin jo liian vetelä? Nakkaa edes kuihtuneet kesäkukat kompostiin, sillä kuolleet kasvit syövät fengshuin mukaan elinvoimaa.

Jos kumpikin vaihtoehto tuntui vieraalta, taidat kuitenkin olla kolmas vaihtoehto eli C.  Vain sinä itse osaat määritellä sen.

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *