Puulilja lunasti lupaukset

Täytyy myöntää, että suhtauduin aiemmin hieman huvittuneesti ns. puuliljojen kuviin, jossa liljojen kellot loistivat jalkapallon kokoisina. Mittaluokkaa kuviin toi ihminen, jonka liljat saivat näyttämään kovin pienipäiseltä ja lyhyeltä.

Kasvinjalostus on kuitenkin tehnyt tehtävänsä: trumpettililjojen ja idänliljojen risteymät ovat osoittautuneet upeammiksi, mitä etukäteen saatoin kuvitella.

pl4

Kröhöm, liljojen kasvatuksessa on kuitenkin sivujuonne, joka täytyy tunnustaa heti näin alkumetreillä. Annoin viime vuoden keväällä puolet liljojen taimista ystävälleni Maijalle. Se kannatti!

Liljojen kasvatus kahdella tapaa

Kevät ja kesä 2014
Maija: Vei liljat kasvihuoneeseen ja istutti ne noin 30-senttisiin ruukkuihin. Kesällä taimet pääsivät ulos. Liljat kukkivat ihanasti jo ensimmäisenä vuonna.
Minä: Kiikutin taimia ulos ja sisälle. Istutin ne kesäkuun alussa penkkiin. Olin tyytyväinen kukintaan, joka osui heinäkuulle.

Syksy ja talvi
Maija: Maija vei ruukut kasvihuoneeseen talveksi. Hän arveli, että savimaassa liljat tuhoutuisivat väistämättä talvella, vaikka niille kasaisi kohopenkin. Liljat talvehtivat ruukuissaan ilman minkäänlaista suojausta, vaikka Maija oli varautunut pahoihin tappioihin. Leuto talvi auttoi asiaa.
Minä: Istutin liljat maahan. Huolehdin siitä, että vesi valuu pois.

Kevät ja kesä 2015
Maija: Liljat lähtivät kasvuun terhakkaasti. Versot olivat vantteria pienestä pitäen. Kasvihuone tarjosi ihanteelliset olot. Kukinta alkoi heinäkuun alussa ja se jatkuu edelleen. Liljat ovat hyötyneet viileydestä.
Minä: Kasvu käynnistyi hitaasti. Liljat ovat aika matalia ja vielä nuppuisia. Kasvupaikkakin on puolivarjoinen, millä on osansa asiaan.

Seuraava kuvasarja on koottu pelkästään Maijan liljoista.

’Big Brother’ on erityisen suurikukkainen. Kukan halkaisija on noin 30 senttiä.

pl10

Ja kyllä vaan: Maija näyttää kovin pikkuruiselta liljojen vieressä. Kukat huitelevat lähes parissa metrissä. Puutarhakeskus Kauppilan kuvastossa kasvin korkeudeksi ilmoitettiin 100 senttiä. Se pätee omiin kasveihini, mutta ei näihin ansarissa varttuneisiin liljoihin.

pl6

Liljaruukuista puskee uusia taimia. Pari sivusipulia kasvatti jo yhden kukan. Puulilja ei ole tälle liljaristeymälle lainkaan hullumpi nimi. Varret ovat todella rotevat ja yllättävän sitkeät. Sateessa liljat kaatuivat lähes maahan. Mutta eipä hätää – Maija nosti ne takaisin pystyyn.

pl8

’Honeymoon’ on toinen keltakukkainen lajike. Sen kukka on pienempi kuin ’Big Brotherin’.

pl5

Seinustalla kukkii useita lajikkeita, kuten tummanpunainen ’Satisfaction’, vaalea ’Pretty Woman’ ja pinkkiin vivahtava, keltanieluinen ’On Stage’. Siis Maijan seinustalla!

pl4

Näilläkin lajikkeilla on mittaa reippaasti yli 1,5 metriä.

pl3

Maija poistaa heteet, sillä liljojen siitepöly tahraa vaatteet. Etenkin kasvihuoneessa, jossa leveä lilja kasvaa ovensuussa.

pl9

’Pink Brilliant’ on selvästi muita lajikkeita matalampi ja topakampi. Se on vain reilun metrin korkuinen.

pl2

’Pink Brilliant’ kukkii kasvihuoneessa. Maijan mielestä sen kukinto on hyötynyt sateensuojasta. Sen huumaava tuoksu peittää tomaattien aromin.

pl1

Kommentit
 1. 1

  kukkafani sanoo

  Kyllä vaan ne kasvaa parimetrisiksi, ihan taivaan allakin.Minulla pisin oli tänäkesänä 178sm korkea, muut hiukka lyhyempiä.Vasta 2 kesää olen liljoja kasvattanut muitten istutusten joukossa, niitä on jo 450kpl ja lisää laitan.On ne niin mahtavia ja ihanan tuosuisia.Myös vähän matalampia, kuin nuo puuliljat, minulla on ja ihan matalia reunusliljoja. Kaikki liljat on kiitollisia kukkijoita, kun vaan malttaa vahtia ne prkl tuholaiset, liljakukot. 3 kukkoa oli jostakin lentänyt kuluneena kesänä liljoihini, onneksi heti huomasin ne.

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Hämmästyttävä kasvi! Itselläni varmaan lannoituksen lisääminen olisi tarpeen!

 2. 2

  Niina sanoo

  Hei minä laitoin nyt linjoja maahan ja kaksivuotias tarkoitetuilla kerkis katkasta pienen taimen 🙁 onko kukka menenetty nyt ? Ja toista se kerkiä lehdistä saksinkaan voi ei 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *