Pölyttäjien pörinää sahrameissa eli krookuksissa

Puutarhassa on vähän aikaisin keväällä kukkivia kasveja, joista on iloa pölyttäjille. Omaan puutarhaan olen istuttanut vähän sinne tänne erilaisia sahrameita eli krookuksia (Crocus). Ne kukkivat nyt.

On ihana seurata kuinka kukat avautuvat lämpimänä päivänä! Kokemus on talven jälkeen huumaava! Huumaantuneilta vaikuttavat myös mehiläiset, jotka pörräävät kukissa. Näkymä on samaan aikaan pökerrtyttävä ja hengästyttävä.

IMG_9022

Valkoisten kukkijoiden sanotaan houkuttelevan etenkin yöllä liikkuvia hyönteisiä.  Toisaalla kuitenkin valkoinen kevätsahrami houkuttelee valtavasti mehiläisiä. Toisessa paikassa taas kukkii laajahko kasvusto valkoista kultasahramia, jossa en ole nähnyt ainuttakaan pörriäistä.  Sama näyttää pätevän kyllä muihinkin väreihin.  Jotkut kukat ja kasvustot ovat  muita suositumpia! Parasta on siis istuttaa eri lajeja, lajikkeita ja värejä eri puolille pihaa.

Meno on vilkasta! Mehiläinen sujahtaa vasta raottuneeseen kukkaan hetkessä. Se pörrää kukan sisällä vimmatusti pää alaspäin. Välillä tulee mieleen, että pääseeköhän se omin avuin pois. Tilanne yltyy jännittäväksi, kun kaverikin sujahtaa samaan kukkaan. Surina kuulostaa kuitenkin  niin tarmokkaalta etten puutu asiaan.

IMG_9060

Näiden kukkien pölyttyminen ei ole ainakaan siitepölyn leviämisestä kiinni.IMG_9052

Toivottavasti pörinä ja pölytys jatkuvat koko kesän yhtä vilkaissa merkeissä. Parasta on pitää pöytä koreana keväästä syksyyn.  Sen nämä hellyttävät arvovieraat ansaitsevat!

 

 

Kommentit
  1. 3

    sanoo

    Onpa hienot, pörisevät kuvat. Onneksi leppä ja raita kukivat pian, putarha-apulaiset saavat ravintoa.

  2. 4

    Rouva Ryytimaa sanoo

    Hei Cheri! Se on hyvä! Ne ovat tärkeitä kasveja. Täällä kaupungissa niitä on vaan kovin vähän tässä lähellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *