Pitkään kukkiva sormustinkukka on potagerin ihanuus

Kasvatin pari vuotta sitten sormustinkukan ihanaa, aprikoosin väristä lajiketta.

Sormustinkukka (Digitalis) oli keittiötarhan kaunistus ja keskipiste!

digi4

Sormustinkukka on yleensä kaksivuotinen.

Lajike on kokonaan uudentyyppinen. Kasvinjalostus oli toiminut kuin hyvä haltijatar: sormustinkukalla on kolme hyvää ominaisuutta.

1. Sivuversoja kasvaa runsaasti. Se tietää tuuheaa tainta ja pitkää kukinta-aikaa!

2. Kukat kiertävät kukkavarren ympäri, joten kukinto näyttää muhkealta ja ryhdikkäältä.

digi6

3. Kukinnot kehittyvät  jo samana vuotena, kun taas tavalliset lajikkeet kasvattavat ensimmäisenä vuotena vain lehtiruusukkeen.

Tosin ehtoja on kaksi:

Siemenet pitää kylvää aikaisin tammi–helmikuussa. Ja tästä ei voi poiketa. Muuten kukinta viivästyy seuraavaan vuoteen. Onneksi taimia on myöhemmin keväällä ja kesällä myynnissä. Ne tunnistaa tuuheasta kasvustosta ja kukinnosta, jossa kukat osoittavat eri suuntaan.

Kasvatettava lajike pitää valita oikein, sillä vain osa uusista lajikkeista ennättää näin nopeasti kukkaan. Samana kesänä kukkivia lajikkeita ovat ainakin ’Dalmatian’ F1-ryhmään kuuluvat lajikkeet, ’Camelot’ ja ’Carousel’. Muitakin lajikkeita on.

Perinteinen sormustinkukka on suloisuudessaan korvaamaton! Mutta jos haluaa pitkään kukkivan lajikkeen, uusi sortti taitaa olla lyömätön!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hienot sormustinkukka-kuvat. Olen jo kauan toivonut sormustinkukkia puutarhaani, mutten ole vielä saanut aikaiseksi niiden taimia ostaa, kylväminen jo tammi-helmikuussa ei onnistu, kun muut esikasvatukset vievät tilat. Viime kesänä yritinkin kylvää sormustinkukkia kukkapenkkiin niin, että ne kukkisivat seuraavana vuonna, mutta ei niiden taimet kovin isoiksi kasvaneet. Saas nähdä nouseeko keväällä mitään, toivottavasti…

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Toivotaan että ruusukkeet lähtevät kasvuun! Itsekin koen hankalaksi näin pitkän esikasvatusajan.

 2. 2

  pupu puutarhakani sanoo

  Minulla on tavallisia sormustinkukkia, ne kylväytyvät itsekseen ’jokapaikkaan’. Miljoona pikku taimea on ja niistä kasvaa nyt keväällä isompia, kuin myös sinun taimistasi.Niitä voi siirtää haluamiinsa paikkohin ja suuren osan kitkeä pois samalla, niitähän on ihan tuhottomastiSe onkin siitä hyvä kasvi jotta taimia on aina saatavilla omasta maasta ja kuitenkin helppo pitää kurissa jottei leviä hallitsemattomasti.
  Haluaisin myös tuota uutta lajiketta mutta eipä ole vielä siemeniä myynnissä joten tuo tammi/helmi kylvö ei onnistu. Ja sisätiloissa kasvatus ei ole minun alaani, mielummin valmis taimi josta sitten siemenet.

  • 2.1

   outitynys sanoo

   Minullakin on niitä tavallisia. Viime vuonna ei tainnut kukkia kuin vain muutama. Syksyn 14 sateet tekivät hallaa ruusukkeille. Olin esim. siirtänyt yhteen paikkaan noin 10 muhkeaa tainta, joista yksikään ei selvinnyt kevääseen.

 3. 3

  sanoo

  Ihana väri! Minäkin pidän sormustinkukista kovasti. <3 Ne luovat sellaisen englantilaisen puutarhan tunnelman…

  • 3.1

   outitynys sanoo

   Itsekin pidän tuosta lempeästä väristä! Sormustinkukassa on ihanaa myös kukan muoto!

 4. 4

  pupu puutarhakani sanoo

  Siinä missä ne viime kesänä kasvoi, oli syksyllä siementaimia tuhkatiheään, kuin mattona.Muutaman isomman siirsin jo syksyllä tälle keväälle suuniteltuun paikkaan, mutta jätin sen mattomaisen taimiston ’varalle’, mikäli ne istutetut epäonnistuu.Yleensä niitä taimia löytyy mitä kummallisemmista paikoista, esim. portailta sementin raoista, pihalaattojen välistä ja kivien välistä.Nillä on niin pienet juuret, jotta kun varovasti niivittää sivulta toiselle niin saa ehjänä.Nämä mitkä kasvaa em. paikoissa, ovat yleensä moninkerroin suurempia kuin ne jotka on vartavasten johonkin laitettu kasvamaan.
  Minulla on niitä ollut lähes valkoista, kellertävää, vaal.punaista ja semmottista ’normi’punaista.Se punainen taitaa olla hallitseva väri, kun ne tuppaa ’muuttumaan’ kaikki sellaisiksi.Yritän säilyttää niitä valk.+kelt. värejä keräämällä niistä siemeniä ja kylvämällä ne, saas nähä mitä värejä on taas syntynyt.

  • 4.1

   outitynys sanoo

   Kylväytyminen on just hauskaa! Kylväytyneet taimet ovat tosiaan sitkeimpiä. Jo pienelläkin taimella juuri työntyy syvälle maahan. Itsellänikin on mattomainen taimikasvusto. Oli tarkoitus harventaa sitä, mutta harventamatta jäi.

 5. 5

  sanoo

  Ihanat! Nämä samana kesänä kukkivat innostavat kokeilemaan.
  Kiitos vinkistä, mukavaa kevään odotusta!

  • 5.1

   outitynys sanoo

   Kiitos samoin itsellesi!
   Esikasvatusaika on pitkä, mutta kukkivat kyllä niin ihanasti ja pitkään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *