Perennatarhan syyskuu

Asterit ovat kasveja, joihin en nuorempana kiinnittänyt juurikaan huomiota. Nykyään en osaa kuvitella puutarhaa ilman niiden pieniä, suloisia kukkia. Pihassani kasvaa viittä eri sorttia.

Tavallinen syysasteri leviää sinnikkäästi suikertamalla. Kasvuvoima on aikamoinen. Asteria on penkissä sopivasti, kun revin kasvin juurineen päivineen pois aika ajoin. Silloin pienet kukat tuikkivat juuri sopivasti heinien ja sinipallo-ohdakkeiden lomasta.

syas1

Syyasteri

Reunusasteri ’Seija’ on tuuhea ja melko matala. Puutarhassani se leviää maltillisesti. Kasvusto on pysynyt terveenä puolivarjoisassa paikassa.

ast3

Reunusasteri ’Seija’

’Seijan’ kukat näyttävät pörhäköiltä takkupesäkkeiltä. Ne sopivat pihan tunnelmaan!

ast1

Reunusasteri ’Seija’

Kun aiheena on syyskasvit, maksaruohoja on vaikea ohittaa. ’Herbstfreude’-komeamaksaruohoa voi pitää monella tapaa esimerkillisenä. Se kasvattaa tuuhean pallon, pysyy omalla paikallaan ja on kaunis ympäri vuoden.

Lisäksi sen lisääminen on todella helppoa. Kun leikkokukaksi leikatut versotkin kasvattavat juuret, voiko enempää toivoa?

sed1

’Herbstfreude’-komeamaksaruoho

Lisäksi ’Herbstfreude’ kukkii todella pitkään. Lajike kuuluukin huurrepuutarhan kimmeltäviin ihanuuksiin.

sed220.10.

’Herbstfreude’-komeamaksaruoho 20.10. 2014.

’Matrona’-isomaksaruohon (Sedum telephium) lehdet ovat maksanväriset. Tätä täytyy juurruttaa muutama taimi lisää ja istuttaa ne harmaalehtisen ohotanmarunan kupeeseen.

sed3

’Matrona’-isomaksaruoho

Kallionauhus ’Desdemona’ kasvaa puutarhan perällä kompostorin lähellä. Se on hyvä paikka, sillä lehtokotilot raastavat lehdet reikäisiksi.

Mutta kukinta-aikaan kaikki on hyvin: kukat hehkuvat upeasti ja kauas. Värin loistokkuutta on vaikea päihittää!

nau1

Kallionauhus ’Desdemona’

Kultakärsämö kukkii yllättävän pitkään. Laji kuuluu kuivakukkien parhaimmistoon. Takaa kurkkii keltatörmäkukka.

kul

Luin Suuri Pohjolan kasvio -kirjasta, että keltatörmäkukka (Scabiosa ochroleuca) on meillä harvinainen tulokaslaji.

Laji leviää uuutterasti kylväytymällä. Kasvusto on ilmava, siro ja harva, joten ainakin toistaiseksi törmäkukka saa jatkaa vaellustaan.  Minulla on vahva tunne, että törmäkukan mielestä olen istuttanut sen (hänet)  väärään paikkaan. Ja nyt kasvi haluaa levitä itselleen mieluisille kasvupaikoille. On hauskaa seurata, mistä kaikkialta sen taimia putkahtaakaan – ainakin toistaiseksi!

tör1

Keltatörmäkukka kukkii sekin todella pitkään. Kukat ovat vain parin–kolmen sentin kokoisia. Siinä taitaa olla syy uutteruteen: kun kukat ovat pikkuruisia, kasvi jaksaa kasvattaa aina vain uusia nuppuja.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Ihania syyskukkijoita puutarhassasi! Olen jotenkin alkanut tykästyä astereihin, vaikka vielä muutama vuosi sitten en tiennyt mitään tylsempää. Nyt istutusta odottaa valkoinen varjoasteri, jolle on jo paikka katsottuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *