Parvitulppaani – uskollinen kukkija

Parvitulppaanista minulla on ainoastaan hyvää sanottavaa. Se on ehdottomasti yksi suosikeistani!

Luulen, että parvitulppaani on kaikista helpoin ja pitkäikäisin tulppaani, jonka voi puutarhaansa istuttaa. Viehko kasvitieteellinen laji leviää mukavaksi mättääksi, kunhan kasvupaikka on läpäisevä ja paikka aurinkoinen.

Istutin viime syksynä sipuleita rinteessä olevaan penkkiin. Maa on tässä kohdin savista, mutta vesi valuu rinteessä alaspäin. Istutin sipulit ohjeen mukaan 8 sentin välein ja peittelin ne 10 sentin syvyyteen.

par 10.10.

Eikä parvitulppaani pettänyt! Yksi sipuli kasvattaa monta kukkaa. Näin kymmenen sipulin rypäs helottaa keltaisena kauas.

Parvitulppaani (Tulipa tarda) kukkii toukokuun alussa ensimmäisten tulppaanien joukossa.

tul1

Kukka on aika pieni, mutta sen väri on hehkuvan keltainen. Se tuo mieleen auringossa kylpevän lumpeen kukan. Pilvisellä säällä ja illan tullen kukat sulkeutuvat.

tul2

Parvitulppaani kylväytyy kasvupaikalleen. Maassa oleville sipuleille olisi kuitenkin parempi, jos kuihtuneet kukat napsaisisi pois. Annan kasvin kuitenkin kypsyttää siemeniä.

par 21.6.

Siementen kypsymistä on niin hauska seurata! Siemensatokin on niin runsas, että siitä riittää kylvettävää myös toisaalle puutarhaan!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *