Pallomeri pihassa

Oman pihan ukkolaukat ovat  indikaattorikasveja. Kun niiden kukinnot ovat koreimmillaan, on aika kääntää pyörä kohti laukkojen valtaamaa pihaa. Perillä näkymä ei petä: pihassa avautuu liila pallomeri.  Ukkolaukan pyöreitä kukintoja kohoaa mansikkamaalta, pionien lehtien lomasta, vattupuskasta ja ties mistä. Oikeastaan helpompi olisi sanoa, mistä laukat puuttuvat.

all6

Kukat asettuvat limittäin ja lomittain. Nuorista sipuleista kasvaa hentoja, matalia kukintoja. Kookkammat yksilöt ovat reippaasti toista metriä korkeita.

Koko komeus on saanut alkunsa kuudesta sipulista, jotka on istutettu parikymmentä vuotta sitten  saviseen maahan. Kylväytyneiden taimien kukinta vie vuosia. Jatkossa ystävä aikoo olla vähemmän hellämielinen. Pallokukkien päät katkeavat ennen kuin ne ehtivät kypsyttää siemeniä!

all8

Omista ukkolaukoista poiketen kukinnot ovat vaalean liiloja. Joukossa on vain muutama tummempi kukka. Pidän enemmän lempeästä, hieman haalistuneesta sävystä. Se sopii villinä rehottavaan pihaan.

all2

Ilta on täydellinen aika ihastella laukkoja. Kukinnot hehkuvat ilta-auringossa.

all9

Kellastuneet lehden kärjet kuuluvat ukkolaukan luonteeseen. Osan lehdistä ystävä on parturoinut.  Kohtalon koki muun muassa mansikkamaalle uskaltautunut kasvi.

all7

Tämän suuremmaksi laukkameri ei tule  laajenemaan. Pihan omistaja aikoo vähentää laukkojen  määrää ja kaivaa sipuleita maasta. Mansikkamaalle eksynyt kasvi ja  moni muu saattaa päätyä minun puutarhaani. Laukkatarhan omistaja on luvannut  antaa minulle sipuleita omaa pientä pallomerta varten!

 

 

 

 

 

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kä-sit-tä-mät-tö-män upea! Ja hyvä idea parturoida noita rumia lehtiä. Taidanpa tietää, mitä teen kohta…

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *