Oveluus kannattaa – saintpauliat kukkaan!

Saintpaulian tarhurointi on varhaisia lapsuusmuistojani. Revin paavalinkukasta jokaisen palleroisen nupun   – samalla sekä nautinnollisesti että syyllisyyttä tuntien.  Tiesin olevani luvattomilla poluilla, mutta nuput olivat liian houkuttelevia.

Nyt olen taas vähän luvattomilla teillä santtujen kanssa. Olen nimittäin onnistunut vaihvihkaa siirtämään santtuja huoneeseen, jonka sisustamisessa minulla ei ole päätösvaltaa. Ensin yksi pieni ruukku, sitten seuraava jne.

santtu2

Idea salakuljetukseen tuli mieleen lapsuudesta! Muistan nimittäin äitini harmitelleen heikosti kukkivia saintpaulioita. Tilanne parani, kun hän kysyi neuvoja santtuja menestykkäästi hoivanneelta kukkapeukalolta. Ruukut siirtyivät valoisalle ikkunalle, johon aurinko paistoi osan päivästä. Lisäksi kastelua vähennettiin ja vesi alettiin kaataa  aluslautaselle.  Se kannatti: paavalinkukat kukkivat hienosti. Lopulta ikkunalla oli pitkä rivistö santtuja. Nuputkin saivat avautua melko rauhassa, sillä me lapset olimme jo sen verran vanhoja. Olimme? Kyllä vain, myös pikkusisko askarteli kukkaikkunalla.

Omassa kodissani ei ollut paavalinkukkia vuosikausiin. Ensimmäinen kasvi lähti mukaan kirppikseltä pari vuotta sitten, kun halusin pelastaa rutikuivan ja säälittävän taimen. Taimi oli hento ja pienilehtinen, joten arvelin lajikkeen olevan minikokoinen. Kasvi osoittautui kuitenkin tavalliseksi markettisantuksi.

Oli hauskaa odottaa kukintaa, kun santun väristä ei ollut hajukaan. Aika kivalta nuput näyttävät edelleen!

santtu4

Santun kukittamiskonsteja on paljon, kenties yhtä paljon kuin kasvattajia. Olen kuullut ainakin kahvinporot ja kuuman veden kaatamisen aluslautaselle. Itse olen vain turvautunut luonnonmukaisiin lannoitepuikkoihin ja pohjoisikkunaan, johon tulee tosin  valoa kahdesta suunnasta.

santtu7

Seuraavaksi löysin kukkakaupasta kerrannaisen valkoisen lajikkeen.

santtu1

Sen kukissa on paljon vaihtelua. Tulekohan kaikista kukista ajan mittaan yksinkertaisia?

santtu3

Saas nähdä, miten paljon kokoelma vielä laajenee. Ikkunalla on kyllä tilaa, mutta virallinen kasvituslupa on vieläkin hakematta!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *