Omenapuiden leikkaaminen

Nyt se on taas käsillä: omenapuiden leikkausaika!

Pihassamme kasvaa useita 50-luvulla istutettuja puita, ja niiden leikkaaminen vie pari päivää. Pääosan ajasta tuijottelen puita ja kiertelen niiden ympärillä. Välillä kipaisen yli kymmenen metrin päähän, jotta näen latvuksen kokonaisuudessaan.

Lähes 70-vuotiaiden puiden luulisi olevan keskenään samanlaisia, mutta totuus on toinen. Jokainen omenapuu on oma lukunsa. Eikä asiaa helpota se, että osa puista on korkeita ja monihaaraisia, osa on jossakin vaiheessa tapitettu rankasti.

Muutaman puun tavoitteena näyttää olevan uuden omenatarhan kasvattaminen  – vanhan latvuksen ylle. Ja mitä rajummin puuta leikkaa, sitä voimakkaammin se versoo. Risukierre on valmis!

Kävelen usein siirtolapuutarhassa ja katselen omenapuita. Kun puut pidetään pieninä, ne pukkaavat vesiversoja urakalla (kuva alla). Useimmat puut kukkivat ihanasti.

omena siirtolapt2omena siirtolapt1

 

Tältä (alla) näyttää oma  ’Punakaneli’ ennen leikkaamista ja leikkaamisen jälkeen. Poistimme kohtuudella pystyjä versoja. Raju käsittely kiihdyttää versokasvua. Välttämättömät tarvikkeet ovat saha, oksasakset, voimasakset ja teleskooppileikkuri.

oma omenapuuomenakuva 2

Kesällä nyhdän puista pieniä ja pehmeitä versoja, joille yllän matalilta tikkailta. Metrien korkeudessa kasvavat piiskat saavat odottaa elokuuta tai ensi vuotta.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Minna sanoo

  Täytyykin tästä heti tsekata oman pihan puiden tilanne. Leikkaanko nyt vai myöhemmin?

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Nyt on hyvä aika. Omenapuu kannattaa leikata ennen silmujen puhkeamista. Itse leikkaan puita tarpeen mukaan myös elokuussa. Kesäleikkaus ei kiihdytä kasvua samaan tapaan kuin kevätleikkaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *