Mustia ja keltaisia palleroita – katse kimalaisen koipiin!

Olen suhtautunut vuorikaunokkiin hieman karsastaen. Kasvusto levähtää kukinnan jälkeen ja saa monena vuonna härmää. Olen tiennyt, että kaunokki kannattaisi leikata alas kukinnan jälkeen, jotta se kukkisi uudelleen. En ole viitsinyt nähdä vaivaa edes sen verran. Olen kuitenkin antanut kaunokin kasvaa rehottaa puolivillissä nurkkauksessa. Onneksi!

kuk6

Nyt suhtautumiseni siniseen kukkijaan tulee muuttumaan! Luin nimittäin Riku Cajanderin Luontopiha-kirjasta, että vuorikaunokki on hyvä mesikasvi muiden kaunokkien tapaan. Ja koska vuorikaunokki kukkii juuri nyt, asia oli helppo havaita omin silmin. On todettava, että kaunokki on pihan paras mesikasvi juuri nyt. kuk5

Siitepöly kulkeutuu pesään takajalkojen vasuissa, kukkien mesi mesimahassa.

Samaan syssyyn oli mukavaa seurata kimalaisen toimintaa idänunikon jo hieman räjähtäneen oloisissa kukissa.  Kukkaan laskeudutaan tyylikkäästi jalat koukussa.

kuk2

Mitä tarkoittaa ristipölytys? Se valkenee parhaiten katsomalla kimalaisen hyörinää kukissa. Pörriäisen ’’päättämättömyydestä’’ on hyötyä kasveille ja ihmisille.

kuk3

Hyöriminen ja ylösalaisin pörrääminen ei saa kimalaisen päätä sekaisin. Se osaa suunnistaa pesälleen, joka saattaa olla kilometrien päässä.

kuk1

Nyt siitepölypallerot ovat mustat! Se johtuu idänunikon tummasta siitepölystä. Suomen Mehiläishoitajainliiton sivuilla on  pdf-tiedosto, johon on koottu siitepölyn värejä. Pehmeät värit tuovat mieleen perinnevärien maalikartan. Ja toden totta! Tiedostosta löytyy myös idänunikko. Sen siitepöly on  on kartassa ihan  yhtä tummaa kuin kimalaisen koivissa.

kuk4

Värikartat: http://www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu/siitepolyjen-vareja-siitepolyvas

 

 

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *