Mukula uinuu kuoren suojassa

On kovin aikaista istuttaa gladioluksia eli miekkaliljoja. Odottamisessaon kuitenkin omat varjopuolensa. Etenkin sirokukkaisilla lajeilla ja lajikkeilla on pienet mukulat, jotka näivettyvät helposti. Viime vuonna kävi niin, että mukulat kuivettuivat ennen istutusta, vaikka ne olivat reikäpussissaan viileässä autotallissa. Ne eivät jaksaneet kasvattaa piipan piippaa. Luulen että mukuloiden säilytysolosuhteet olivat aika huonot pitkään.

Tänä vuonna istutin mukulat multaan jo nyt. Vein ruukut ulos sateensuojaisaan paikkaan, jossa ne saavat olla näillä keleillä. Kylmä ja märkä multa mädättäisi mukulat! Pakkastakaan kasvit eivät siedä, joten aion nostaa purkit sisälle kylmän sään tai yön uhatessa.

Halkaisin yhden mukulan, sillä halusin tarkastella kukka-aihetta lähemmin. Ai, miten raatsin? Mukuloita oli aika iso pussillinen ja valitsin pienimmän mukulan.

IMG_8789BL

Kukka-aihe erottuu mukulan keskellä punertavana ja pilkkuisena.  Ruskeaksi kuivuneet kuoret ovat suojaavat helpoimmin kuivuvaa osaa eli kasvuunlähtevää verson alkua. Kerrospukeutuminen näyttää olevan suosittua myös mukuloiden maailmassa. Tiiviisti mukulaa suojaava kuori on muuten hyvä merkki. Jos mukula kuivettuu, se kutistuu ja ruskea palttoo jää suureksi.

Gladioluksien (Gladiolus) piinaaminen ei loppunut tähän. Tosin se kohdistui toiseen yksilöön. Kiskaisin nimittäin ruukusta viisi päivää sitten istutetun mukulan. Kasvuhalut ovat kovat: juuret ovat kasvaneet yllättävän pitkiksi ja itukin on parin sentin mittainen. Onpa hyvä, että miekkaliljat ovat ulkona jäähdyttelemässä liikaa innokkuutta!

IMG_8746BL

Hieno paketti! Kaikki on valmiina!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *